sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Kurkistus historiaan vanhoilla kartoilla


Vanhat kartat ovat kiehtovia ja kauniita kuin taideteokset. Lisäksi ne kertovat paikallista historiaa. Olen harrastanut suunnistusta lapsesta asti ja olen maanmittari koulutukseltani, joten kartat ovat aina olleet lähellä sydäntä ja hahmotan ympäristöä karttojen kautta.Vanhoja karttoja tutkimalla saa hyvän käsityksen paikallisesta historiasta. Miten kylä on kehittynyt ja koska se oma tontti on muodostettu. Käsin piirretyt ja väritetyt kartat ovat usein myös niin kauniita, että niitä voi kehystää vaikka tauluksi. Keräsin tähän linkkejä, mistä vanhoja karttoja löytyy ja näytän esimerkkejä eri aikakauden kartoista.

Suomeenhan on ensimmäinen maanmittari saapunut Ruotsista Turkuun vuonna 1633 ja siitä lähtien Suomea on kartoitettu maanmittareiden toimesta.

Vanhoja kyläkarttoja, pitäjänkarttoja, kaupunkikarttoja ym. löytyy sivustolta Heikki Rantatupa historialliset kartat. Täältä karttoja voi ladata/tulostaa omaan käyttöön. Kartat ovat lähinnä 1600-1800-luvuilta. Sivuston yläreunassa on haku-kenttä, jota voi käyttää karttojen etsimisen apuna, kirjoittamalla vaikka kylän nimen kenttään. Esimerkiksi meidän kylästä löytyy ensimmäinen maakirjakartta vuodelta 1692. Kartasta näkee, että kylärakenne on ollut paljon tiiviimpi kuin nykyään, talot ovat tiivis ryhmä ja kylän pellot taloryhmän ympärillä. Kylän halki on jo tuolloin kulkenut jonkinlainen tie tai kärrypolku samalla paikalla jossa nykyään maantie kulkee.



Pitäjänkartta vuodelta 1751 näyttää jo enemmän nykyiseltä kylältä, talot ovat hajaantuneet hiukan laajemmalle alueelle kylätien molemmin puolin. Mutta vasta muutama vuosikymmen eteenpäin, isojako hajotti tiiviin kylärakenteen ja talot levisivät nauhamaiseksi kylärakenteeksi kylätien varteen. 

Maanmittauslaitoksen arkistoaineistosta löytyy toimituskarttoja aina 1700-luvulta lähtien, isojakokarttoja, lohkomiskarttoja, halkomiskarttoja jne. Toimituskartta-aineistosta pääsee juuri sen oman talon historiassa taaksepäin. Näitä karttoja saa tilattua Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelun kautta. Kaikkia vanhoja karttoja ei ole skannattu sähköisiksi, mutta niitä skannataan sitä mukaan kun tilauksia tulee. Karttojen lisäksi toimituksista on kirjoitettu pöytäkirjat, joita myös saa tilattu. Tämä on aineistoa, jota muun muassa sukututkijat käyttävät. Suurin käyttäjäryhmä on tosin Maanmittauslaitoksen oma henkilöstö, joka joutuu nykyäänkin toimituksia tehdessä etsimään esimerkiksi vanhan rajapyykin tietoja hyvinkin vanhoista kartoista. Alla oleva toimituskartta on vuodelta 1954 lohkomistoimituksesta, jossa tämä kiinteistö, jossa nyt asumme, on ollut mukana.


Vaikka vanhat toimituskartat ovatkin tilaustavaraa, Maanmittauslaitoksen maastokartta-aineisto on avointa. Vanhat peruskartat löytyvät Vanhat painetut kartat-palvelusta. Peruskarttoja painettiin vuosina 1949-1992. Karjalan kartat-palvelusta puolestaan löytyy Karjalan alueen vanhoja karttoja. Maanmittauslaitokselta löytyy myös ilmakuvia 1930-luvulta lähtien ja näitä voi tilata asiakaspalvelusta.
60-luvun peruskartta on tältä kylältä on näyttänyt tältä.

Vintin portaikossa on maastokartta 1940-luvulta. Vieressä kohokuvioinen Suomen kartta vuodelta 1985.

Näiden kahden kartan lisäksi meillä ei ihme kyllä ole enempää karttoja seinillä, vaikka talossa kaksi maanmittaria asuukin :)


Emäntä

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia! Kartat ovat myös minulle tärkeitä; olen maantieteilijä ☺️ Löysin pikahaulla yhden kartan 1600-luvulta: kovin oli yksinkertainen kylämme tuolloin 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieniä ja yksinkertaisia ovat kylät olleet 1600-luvulla. Meidän kylällä on ilmeisesti ollut 10 taloa siihen aikaan.

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä. Minulla on kopio vuoden 1960 kartasta. Siinä näkyvät tonttini talousrakennukset, joista jäljellä on vain rauniot. Ja suuri alue mökkini ympärillä on peltoa. Nyt siinä kasvaa metsää. Nyt haluaisin selvittää, onko tila lohkottu jollekin tarpparille n vuonna 1920 niin kuin oletan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilan lohkomisen ajankohta selviää toimituskartoista, joita saa tilattua Maanmittauslaitokselta. Ja tietysti kartan lisäksi löytyy myös pöytäkirjat, joista selviää ihan henkilötkin, joille tila on aikoinaan lohkottu.

      Poista
    2. Hyvin toimii MML. Sain nopeasti aineistoa ja nyt olen koukussa tilan historiaan.

      Poista