sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Kierros talossa osa 1: pirtti

Ajattelin tehdä postaussarjan, jossa esittelen talon huone kerrallaan. Aloitetaan pirtistä, tervetuloa kierrokselle!

Pirtti on perinteisesti maalaistalojen toimintojen keskipiste. Se on keittiö, arkiolohuone ja työhuone. Puhdetöitä harvemmin enää tehdään, mutta sujuu se tietokonetyökin pirtin pöydän ääressä. Satunnaiset kylään piipahtajat tulivat pirttiin istumaan, mutta eivät pidemmälle huoneisiin. Onneksi vieläkin maaseudulla, joku saattaa tulla käymään ilman että vierailusta on sovittu viikkoja etukäteen. Silloin tulija istuu pirtin sohvalle ja siirtyy siitä korkeintaan pöydän ääreen kahville. On ehkä sellainen kirjoittamaton sääntö, että pirttiin saa tulla ja pirtin sohvalle istua myös työvaatteissa.

Meidän talon pirtti ei ole suuren suuri, mutta kaikki tarvittavat toiminnot pirttiin kuitenkin mahtuu. Ovesta kun astuu sisälle niin suoraan edessä on pirttikalusto ja takana emännän kaappi. Takaseinältä löytyy emännän kaapin vierestä vähän modernimpi kaappi, jonka tilalle toivottavasti joskus löydän jonkun vanhemman kaapin.

Loppu seinä on sitten keittiötä. Keittiökaapisto on melko uusi, alkuperäinen oli aikoinaan hävitetty. Muuten lähes kaikki huonekalut ja räsymatot ovat samoja, jotka pirtissä on ollut jo isovanhempieni aikaan.
Ovesta katsottuna vasemmalla puolella on puusohva. Seinältä löytyvät hirven sarvet on pappa kuulemma tuonut tulessaan sotareissulta.
Neljäsosan huoneesta viekin sitten leivinuuni ja puuhella. Leivinuunin vieressä on naulakko ulkovaatteille, siinä kosteatkin vaatteet kuivuvat nopeasti. Polttopuulaatikot löytyy sekä leivinuunipuille että hellapuille. Leivinuunipuiden laatikon päälle istuu usein sellainen vieras, joka tulee vain nopeaa asiaa toimittamaan. Istuinpa itsekin kovina pakkaspäivinä tuossa laatikon päällä, kylki leivinuunin lämmintä kylkeä vasten, töitä tehden.Ja mikä tärkeintä, pirtin ikkunasta näkee maantielle ja kulkijoiden tarkkailu onnistuu hyvin :)


Loppuun kuva mistä tilanteesta lähdettiin kymmenen vuotta sitten. Pinkopahvit on poistettu seiniltä ja muovimatto lattiasta. Katto ja muovimaton alta löytynyt lautalattia maalattiin, mutta muuten ei suurempaa remonttia tarvinnut tehdä.


Emäntä
9 kommenttia:

 1. Olipa kivasti kuvattu ja kerrottu, elämänmakuinen ja aito esittely ❤. Jään innolla odottamaan seuraavaa postausta ☺.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Mukava jos onnistuin kuvaamaan aidosti meidän taloa ja elämään, siihen pyrin jatkossakin.

   Poista
 2. Aivan ihana tarina ,lukiessani palasin lapsuus muistoihin ja mummolassa kyläilyyn❤ innolla seuraan ja odotan uutta ,seuraavaa postausta��

  VastaaPoista
 3. Näyttää ja kuullostaa mukavalta ja kodikkaalta.
  Puulaatikon päällä istuskelu toi mieleen parikin rouvaa mummulan naapurista..😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) puulaatikon päällä istuskelija viestii minusta sanattomasti "älä anna minun häiritä, tulin vain nopeasti käymään, jatkan kohtaa taas matkaa" ja talon väellä on lupa jatkaa arkisia töitä siinä samalla rupatellen vieraan kanssa.

   Poista
  2. Totta, juuri noin. Ja usein kävijä kertoo kylän uusimmat kuulumiset. Ei pahantahtoisesti juoruillen, vaan...niin, jutustellen. 😊

   Poista
 4. Kaunis ja kodikas pirtti!

  VastaaPoista
 5. Tervehdys!

  Näyttääpä oikein kotoisalta ja viihtyisältä teidän tuvassanne:)Suorastaan ihanalta!:)

  VastaaPoista