perjantai 31. elokuuta 2018

Ruokavarastojen tyhjennys ja sadonkorjuu syyskuu


Kesän helteissä ei ruuanlaitto paljon kiinnostanut ja vaikka kasvimaan satoa syötiin, niin ruokakulut nousivat. Kaupasta tuli ostettua enemmän valmista ja nopeasti valmistettavaa ruokaa. Nyt ilmojen viilennettyä on hyvä aika palata enemmän hyödyntämään omia ruokavarastoja.

Varastoja olisi myös syytä saada tyhjennettyä, jotta uusi sato mahtuu säilöön. Pakastimessa on jonkin verran edellisen metsästyskauden lihaa ja uusi kausi painaa päälle. Tosin uudesta saaliista ei ole ikinä takuuta, luonto antaa jos antaa. Kasvimaa antaa satoa ja sieniä näyttää nousevan mukavasti, kun vihdoin on saatu sadetta. Edellytykset hetkelliselle ruuan osalta omavaraistaloudessa elämiselle on nyt otolliset. Otankin nyt tavoitteeksi ruokavarastojen tyhjentämisen, samalla kun täytän niitä tuoreimmilla raaka-aineilla sadonkorjuu edetessä. Tavoite on myös samalla painaa ruokakuluja alemmas.

Teen viikkoraportit siitä, mitä olemme viikon aikana syöneet ja paljonko on täytynyt kauppaan kantaa rahaa. En aseta tiukkoja euromääräisiä tavoitteita, eikä tämä siis ole mikään ”leikin köyhää kuukauden ajan”- kokeilu. Ensisijainen tavoite on syödä mahdollisimman paljon itse kasvatettua, kerättyä, kalastettua ja metsästettyä ruokaa ja että kaupastakin ostetut olisivat mahdollisimman puhtaita raaka-aineita. Jos tämän myötä säästyy samalla rahaa, niin se on plussaa. Syyskuulle osuu myös viikon lomareissu, jolloin homma hankaloituu, mutta yritetään silloinkin hyödyntää luonnonantimia, suuntautuuhan loma Lappiin.Elokuu loppuu ja syyskuu alkaa kesäkurpitsavuoalla, johon vinkkiä otin Soppa365:n reseptistä. Käytin kuiva-ainekaapissa pitkään olleen tomaattikastikepurkin ja jääkaapista parmesaanipussi rippeet ja fetajuuston. Pastapussikin oli pitkään ollut kaapissa avattuna, kesäkurpitsa on omalta kasvimaalta ja siitä puolet oli käytetty jo toiseen ruokaan tällä viikolla. Tästä tuli ehkä enemmänkin sellainen ”hyödynnä kaikki jämät”-ruoka, mutta ruokahävikin pienentäminen on myös yksi tavoitteista. Tätä vuokaa syödään pari päivää.Kaivoin myös pakastimesta mansikoita (naapurin mansikkatilalta ostettu) ja vadelmia (itse kerättyjä villivadelmia) ja keittelin kiisselin iltapalalle. Kiisselistä riittää myös aamupuuron päälle.

Mitä teillä syödään syyskuussa? Onko lautasella sieniä tai oman kasvimaan antimia?
Emäntä
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti