perjantai 7. syyskuuta 2018

Viikkoraportti osa 1: Peuraa, puuroa ja pottuja
Otin syyskuun tavoitteeksi syödä mahdollisimman paljon itse kasvatettua, kerättyä, kalastettua ja metsästettyä ruokaa. Nyt on ensimmäisen viikkoraportin aika.

Perjantai-iltana heitimme verkot järveen toiveena saada kalaa viikonlopun ruokapöytään. Laskimme sekä muikkuverkot että harvemmat verkot. Lauantai-aamuna olikin ilo nostaa verkkoja ylös, kun harvoissa verkoissa oli isoja ahvenia ja pari kuhaa. Muikkujakin oli verkkoon uinut kiitettävästi. Kalaa tuli sen verran paljon, että annoimme naapureille osan ja kutsuimme vanhempani syömään myös. Tällä kertaa savustimme kaikki kalat. Muikunperkeet säästimme rapumertoihin syötiksi, mitään ei siis mennyt hukkaan. Savukalaa söimme lauantaina ja sunnuntaina, kaveriksi keitettiin perunoita omasta maasta.Maanantaina isäntä oli työmatkalla, joten minä söin vielä viikonlopun jämäruokia. Tiistaina tein lihakastiketta peuranlihasta. Pakastimesta käsiin osui vakuumipussi, johon olin syksyllä peuraa paloitellessa kirjoittanut ”Peura karjalanpaisti” eli ei mikään iso kokonainen paisti vaan pienempiä paloja, jotka soveltuivat hyvin myös tällaisen kastikkeen tekoon. Ruskistin pilkotut lihat pannulla ja sitten haudutin niitä kattilassa, kunnes olivat murean kypsiä. Sitten suurustin kastikkeen ja maustoin. Kastiketta nautittiin oman maan perunoiden ja porkkanaraasteen kanssa. Tätä syötiin myös torstaina.Keskiviikon ja perjantain ruokana olikin sitten kasvissosekeittoa. Pakastimesta viime vuoden maa-artisokkasosetta ja pellosta porkkanoita, sekaan vähän koskenlaskija-sulatejuustoa.Aamuisin on syöty kaurapuuroa mustikoilla ja raejuustolla sekä jonain aamuina itse leivottuja sämpylöitä. Minulla on keliakia, joten yritän leipoa mahdollisimman paljon itse gluteenitonta leipää. Itse leivottu on paremman makuista ja yleensä myös edullisempaa. Käytän paljon Virtasalmen Viljatuotteen jauhoja, joita saa ostettua 5 kg pusseissa. Keliakiaviikon kunniaksi kaupassa oli gluteenittomat riisipiirakat tarjouksessa, joten niitä syöty myös parina aamuna.Viime viikonlopun herkuksi tein pannukakkua ternimaidosta, kun pakastimesta yksi purkki vielä löytyi. Gluteenittoman ternimaitopannarin ohje löytyi Helkan keittiössä blogista. Ternimaito on saatu kylän lypsykarjatilalta. Loppuviikon jälkiruokana/välipalana on syöty hillarahkaa ohjeella; purkki vaniljarahkaa, purkki tavallista maitorahkaa ja rasia hilloja pakastimesta.Viikon osalta voin todeta, että tavoitteet ovat täyttyneet hyvin. Pakastin on muutamaa rasiaa ja pussia tyhjempi ja monen viikon tauon jälkeen oli aikaa kalastaa ja pääsi kalalla herkuttelemaan. Varsinkin viikon varsinaiset pääruoat ovat olleen hyvinkin omavaraisia. Kaupassakin on toki käyty, ostoslistalla on ollut mm. maitoa, juustoa, makkaraa, kermaa, jogurttia, maitorahkaa, hiivaa ja ruisleipää isännälle.Tänä iltana herkuttelemme itse pyydetyillä ravuilla :)

Emäntä

2 kommenttia:

  1. Hei, eksyin jostain blogiisi ja pitää pysähtyä kommentoimaan, että tätä oli kiva lukea! :) Meillä on meneillään vähän samanlainen varastojen tyhjennys ja mahdollisimman kattava oman sadon ja metsän antimien hyödynnysprojekti. Osittain taloudellisista syistä, mutta ennen kaikkea siksi, että on syksy. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun eksyit tänne ja jätit kommentin :) Syksy on kyllä parasta ja helpointa aikaa omavaraisteluprojektille ja samalla säästyy silkkaa rahaa.

      Poista