maanantai 3. kesäkuuta 2019

Omavaraisempaa elämää 2019 osa 5

Kuukausi vierähti vauhdilla eikä blogi näköjään päivittynyt kertaakaan edellisen Suuntana omavaraisuus-postauksen jälkeen. Onneksi kuitenkin on tämä kuukausittainen yhteistyö sarja, koska muuten blogi hiljenisi varmaan koko kesäksi. Niin paljon on nyt ulkona tehtävää ja touhuttavaa ettei koneella malta istua työpäivän jälkeen.

Tällä kertaa yhteisenä aiheena on puutarhan marjat ja tietenkin kuulumiset omavaraisuusprojektien osalta.

Marjat on osa-alue, jossa me olemme oikeasti omavaraisia. Voin ihan rehellisesti sanoa, että en osta ikinä kaupasta marjoja. Jos niitä ei itse ole saatu tuotettua tai kerättyä, niin sitten ei marjoja syödä. Mutta aina jokin marjasato onnistuu ja saa pakastimeen kerättyä talveksi vitamiineja. Ainoastaan mansikat ostan naapurin viljelijältä tai käyn itse pellolta keräämässä, mutta maksua vastaan. Joka vuosi ei mansikoita kyllä olla ostettu, jos muista marjoista on tullut hyvä sato.
Puutarhassa meillä on lähinnä viinimarjapensaita. Mustaherukkapensaita on 12 kappaletta, punaherukkaa 5 kappaletta ja karviaisia 6 pensasta. Lisäksi yksi kituliaasti kasvava valkoherukkapensas. Suurin osa pensaista on ikivanhoja ja uusimmatkin ehkä 10 vuotta vanhoja. Hyvin kuitenkin tuottavat satoa ja herukkamehua riittää sekä meidän että vanhempieni talouteen koko vuodeksi. Juomme laimeaa mehua janojuomana tosi paljon, joten oma herukkasato on oikeasti merkittävä jopa taloudellisesti, kun mehua ei tarvitse ostaa kaupasta. Tällä hetkellä tuleva herukkasato näyttää oikein hyvältä, varsinkin punaherukat ovat täynnä raakileita.
Tänä vuonna siirsimme neljä "uutta" pensasta puutarhaan vanhempieni mökiltä. Vanhoja pensaista nämäkin ovat, eivätkä oikein koskaan lähteneet mökillä kasvuun koivuen katveessa. Jospa ne nyt täällä meidän pihassa innostuisivat kasvamaan. Pensaista pari oli mustaherukkaa ja pari karviaista.
Muita marjoja ei puutarhastamme sitten löydykään eikä myöskään hedelmäpuita. Ainoastaan yksi suklaakirsikkapensas, joka kyllä tuottaa satoa sen verran, että säilömäänkin pääsee. Viime kesänä kirjoittelinkin kirsikkahillon ohjeen tänne blogiin talteen. 
Muuten omavaraisuutemme marjojenkin osalta perustuu metsästä kerättyihin marjoihin. Mustikat, villivadelmat, puolukat ja karpalot kerätään lähimetsistä, hillat Lapista jos lomat sattuu oikeaan aikaan. Toivottavasti tästä kesästä tulisi viime kesää parempi marjakesä. Viime kesän kuivuus verotti satoa rajusti ja varsinkin puolukan sato epäonnistui todella pahasti. 


Toukokuun aikana saimme vihdoin myös kasvihuoneen kasaan ja nyt siellä on jo tomaatit, kurkut, paprikat ja yrtit kasvamassa.

Toukokuun teemana on ollut myös vahvasti polttopuut. Olemme tehneet polttopuita sekä naapurille että itsellemme ja viime lauantaina saimme vihdoin urakan valmiiksi. Nyt on ensi talveksi puut pinossa kuivumassa.
Kasvimaista pienemmälle ehdin kylvää porkkanat ja punajuuret jo muutama viikko sitten, mutta isompi jäi odottamaan sopivaa aikaa. No sen ehtivät vallata rikkaruohot, joten olihan työ saada pelto muokattua ja rikkaruohot nypittyä pois. Työkaluna vain talikko ja harava... no sekin urakka valmistui eilen ja ehdin jopa sipulit istuttaa. Tänään ja huomenna loput kylvöt ja istutukset. Viime yö oli täällä vielä melko kylmä, mutta nyt näyttää yötkin lämpenevän kunnolla, joten enköhän tänään uskalla istuttaa ulos myös kesäkurpitsan että avomaankurkun taimet. En nimittäin jaksaisi pelata hallaharsojen kanssa, mieluummin venytän ulosistutus aikaa.
Tietysti villiyrttejä olen yrittänyt ehtiä keräämään vähän joka välissä. Uusi yrttisirppini on aivan mahtava. En kyllä enää saksiin vaihtaisi. Tilasin sirpin meidän kylän omalta kyläsepältä.
Kevät ja alkukesä on sellaista aikaa, ettei meinaa vuorokaudessa millään tunnit riittää. Niin paljon pitäisi ehtiä tekemään, istuttamaan, kylvämään ja kerämään. Ja töissäkin pitäisi käydä. Jotenkin pitäisi päästä siihen tilanteeseen, että voisi olla vapaalla vaikkapa toukokuun alusta syyskuun loppuun. Talven joutaisi olla palkkatöissä. Siinäpä motivaatiota nostaa omavaraisuusastetta :)

Veikkaan, että blogi ei kesän aikana kovin tiuhaan päivity, joten ota meidän seurantaan instagramissa. Sinne päivittelen ahkerammin välähdyksiä meidän metsäläisten arjesta. 

Lopuksi vielä linkit sarjan muihin blogeihin :)

Sorakukka
https://sorakukka.com/?p=361

Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi
https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/06/unelmana-omavaraisempi-elama-puutarhan.html

Sarin puutarhat:
https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/06/vanhat-vadelmapensaat-ja-muut-marjat.html

Harmaa torppa
https://www.harmaatorppa.fi/2019/06/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-5.html

Tsajut
https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-5/

Palokankaan pientila
https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/06/yhteispostaussarja-eteneminen-ja.html

Kohti laadukkaampa elämää
https://varmuusvara.blogspot.com/2019/06/suuntana-omavaraisuus-osa-5.html

Metsäläisten elämää
https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/06/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-5.html

Urban Farming
https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/05/hillot-hyytelot-pakastemarjat-ja-muut.html

Elämää korvessa
https://elamaakorvessa.blogspot.com/2019/06/suuntana-omavaraisuus-puutarhan-marjat.html

Pienen pieni Farmi¨
https://pienenpienifarmi.com/?p=654

Korkeala
https://www.korkeala.fi/?p=2091

Torpan tyttö
http://torpantytto.com/2019/06/03/kesa-tulee-ja-pihahommat-etenee

Riippumattomammaksi
https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/06/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html

Maalaiskaupungin piha
https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/06/suuntana-omavaisuus-ja-puutarhan-marjat.html

Villa kotiranta
http://www.villakotiranta.fi/?p=1930

Alussa oli Vehkosuo
https://vehkosuo.blogspot.com/2019/06/kesa-se-tulla-jolkottaa.html

Laura eli Javis
https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/06/03/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-5-puutarhan-marjat

Iso-Orvokkiniitty
https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=1975

Jovelassa / Omavarainen
https://www.omavarainen.fi/l/puutarhanmarjat

Luomulaakso
https://luomulaakso.fi/?p=18217

Ku ite tekee
http://www.kuitetekee.com/2019/06/03/marjoja-omasta-maasta/

18 kommenttia:

 1. Ohhoh, mikä määrä herukkaa teillä on, mutta selkeästi tarpeeseen! Meillä on mustaviinimarjan oksia painossa maahan parhaillaan, jotta saadaan itsekin lisää pensaita. Herukat on niin hitsin hyviä marjoja, että niitä kuluu.

  Täälläkin pitäisi isännän käydä puiden kimppuun. Syksyllä kaadetut puut odottelee edelleen käsittelyä.

  Mukavaa kesää sinne ja tsemppiä puuhiinne! Toivotaan muhkeita marjasatoja tälle vuodelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ei oikein osannut edes ajatella, että meillä olisi paljon herukoita, kun siinä ne pensaat on aina ollut :D pensaiden sato on hyödynnetty silloinkin, kun tässä ei kukaan vakituisesti asunut.

   Poista
 2. Ihanan näköiset puutarhat ja kasvimaat teillä. :)

  VastaaPoista
 3. Olen täysin samaa mieltä siinä, että palkkatöissä lokakuusta toukokuuhun olisi juuri sopiva aika. Muu aika sitten pihatöitä, marjojen ja sienten keruuta yms. :-)

  VastaaPoista
 4. Kylläpä tomaattisi ovat jo pitkällä!!!! Suuret raakileet, voi ihanuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja tuijotin silmät selällään :D

   Poista
  2. No noista tomaateista en voi ottaa kunniaa itselleni, sain taimet naapurin ammattiviljelijältä, kun heille jäi ylimääräisiä. Keskimmäisessä kasvihuone kuvassa näkyy itsekasvatetut taimet ja ne näyttää ihan samalta kun teillä muillakin eli pieniltä :D varsinkin noiden jättiläisten rinnalla :D

   Poista
 5. Omien pensaiden mehu on parasta. Meilläkin on tarkoituksena saavuttaa mehuomavaraisuus. Omenapuut ovat nyt kokeneet niin kovia, että toivo on kokonaan herukoissa.

  VastaaPoista
 6. Meillä ei mustaherukkapensaat oikein menesty. En tiedä miksi. Ehkä syytän taas savimaata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä syy on tosiaan savimaassa. En ole kyllä mikään asiantuntija, minä kerään marjoja pensaista jotka on edelliset sukupolvet istuttaneet :)

   Poista
 7. Aivan ihana pikkusirppi sinulla <3

  VastaaPoista
 8. Tuo sirppi on upea <3 Meillä ihan sama homma, marjat ovat ainoita joiden suhteen mennään täysin omavaraisina. Viime kesältä metsämarjoja ei jäänyt pakkaseen yhtään kuivuuden takia. Viinimarjoja sentään tuli pakastin täyteen mehuihin ja suoraan syötäviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ihana kyläseppä, joka tekee kyllä tilauksesta ihan mitä vaan :) viime kesä oli tosi huono metsämarjojen suhteen. Mustikoita vähän löysin ja puolukoita keräsin Lapin lomalla. Kotimetsistä ei puolukoita löytyny.

   Poista
 9. Onpa tutun näköinen kasvihuone! Taisimme juuri samanlaisen taistella omaan pihaamme pystyyn. ;)

  Nyökyttelin täällä kivasti lukiessa - niin moni asia osui yksiin. Täälläkin aletaan olla vähitellen marjojen osalta täysin omavaraisia ja mehuja ei ole tarvinnut kaupastaa kantaa - ellei oikein erityisesti ole talvella tehnyt mieli appelsiinimehua. Erityisesti oman pihan omenamehuilla on pärjätty viimeiset neljä vuotta loistavasti, siihen päälle alkukesän raparperimehut ja syksyn marjamehut. <3

  Aurinkoista kesäkuuta sinulle!

  VastaaPoista