maanantai 6. toukokuuta 2019

Omavaraisempaa elämää 2019 osa 4

Toukokuun ensimmäinen maanantai eli on Suuntana omavaraisuus- sarjan aika. Tällä kertaa kirjoituksissa vilahtelevat aiheet maanparannuksesta, aitojen rakentamisesta vinkkeihin kasvimaan perustamiseen. Ja tietenkin kuulumisia siitä, miten omavaraisuus touhut ovat edenneet.

Meillä huhtikuu meni vielä melko talvisissa tunnelmissa, kun vietimme reilun viikon Lapin lumilla. Siellä ei omavaraisuusasiat paljon mielessä olleet, mutta saimme sentään parin päivän ruuat pilkittyä. Paistettuilla rauduilla pääsimme herkuttelemaan. Tuon Utsjoelle suuntautuneen pilkkireissun jälkeen voi todeta, että nyt on oikeasti talvikalastuskausi ohi.
Kotiin palattuamme kotijärvestä lähtivät jäät, mutta venettä emme ole ehtineet laskea vielä vesille. Onneksi naapuri oli ehtinyt kesäkalastuskauden aloittaa ja toi meillekin viikonloppuna kalaa.
Lomareissun ajan äitini huolehti taimien kastelusta ja hyvin huolehti. Purjot koulin ennen reissuun lähtöä ja niistä osa oli kuihtunut, mutta suurin osa on hengissä vielä. Nyt voin jo todeta, että purjoja olisi voinut kylvää enemmänkin tai ainakin nyt hengissä olevien taimien olisi syytä pysyäkin hengissä.

Taimet ovat olleet lasikuistilla valohoidossa päivät (paitsi viime päivinä, kun talvi päätti tulla takaisin) ja tämä onkin taimia virkistänyt ihan silminnähden. Yöksi olen kaikki vielä kiikuttanut sisälle, ettei pakkanen yllätä. Joka keväinen taimien juoksutus sisään ja ulos, on siis alkanut.

Onnettoman pieniltähän nuo itse kasvatetut tomaatin taimet näyttävät, kun vertaa näihin naapurin viljelijältä saatuihin... Naapuri tosiaan tarjosi ylijäämä taimia minulle ja tottahan toki ne kelpasivat. Taimet ovat asuneet saunakammarissa muutaman viikon ja lämpiminä päivinä ulkoilleet terassilla. Kohta pääsevät toivottavasti muuttamaan kasvihuoneeseen.
Kasvihuone tosin on vielä tässä mallissa. Kahtena päivänä ollaan sitä kasattu ja kehikko on melkein jo pystyssä. Ikean kalusteet jäävät kyllä osien määrässä ihan kakkoseksi tähän kasvihuoneeseen verrattuna. Usko on kuitenkin luja, että tämä vielä saadaan kasaan kevään aikana.
Viikko sitten ajattelin, että mitä ihmettä kirjoitan tänään, kun tuntui että ollaan vaan reissattu ympäri maata ja kaikki työt kotona on jäänyt tekemättä. Mutta otettiin viikonloppuna kunnon kiri kevättöissä ja paljon saatiinkin aikaan.

Tehtiin polttopuita naapurille, omat puut odottava vuorossa seuraavaksi.
Siirrettiin kasvulaatikot uuteen paikkaan pois kasvihuoneen tieltä.
Aloitettiin kasvihuoneen pystytys ja saatiin melkein runko pystyyn.
Toisaalta oli hyvä, että olimme Lapissa sen kaikkein lämpimimmän ajan, joten ei tullut kiusausta aloittaa istutus- ja kylvötöitä. Ne olisivat menneet ihan hukkaan, kun raju takatalvi iski viime viikolla. Lunta täällä ei mahdottomasti satanut, mutta kunnon pakkasöitä oli muutama. Onneksi luontokaan ei ollut ehtinyt puhjeta kukkaan, joten esimerkiksi mustikat säästyivät näiltä pakkasilta. Alla oleva kuva on eiliseltä aamulta ja viime yönäkin oli neljä astetta pakkasta.
Huomaan, että en sitten kirjoittanut mitään maanparannuksesta tai kasvimaan perustamisesta. Sen verran sentään maanparannuksen eteen viikonloppuna tein, että kasvihuoneen perustuksia kaivettaessa löytyneet kastemadot kiikutin jälkikompostointi kompostiin töihin :D

Onneksi maanparannuksesta, kasvimaan perustamisesta ja aitojen rakentamisesta löytyy varmasti luettavaa sarjan muista blogeista. Tässä linkit, käykäänhän lukemassa!

Tsajut: https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-4

Sarin puutarhat: https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/05/maanparannus-omavaraisuus-kotipihalla.html

Metsäläisten elämää: https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/05/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-4.html

Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi: https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/05/unelmana-omavaraisempi-elama-kasvimaa.html

Kohti laadukkaampaa elämää: https://varmuusvara.blogspot.com/2019/05/suuntana-omavaraisuus-osa-4.html

Urban Farming: https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/05/maa-ratkaisee-onnistumisesi.html

Palokankaan pientila: https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/05/yhteispostaussarja-kasvimaa-ja.html

Elämää korvessa: https://elamaakorvessa.blogspot.com/2019/05/suuntana-omavaraisuus-2019.html

Korkeala: https://www.korkeala.fi/?p=2042

Maalaiskaupungin piha: https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/05/suuntana-omavaraisuus-osa-4.html

Alussa oli Vehkosuo: https://vehkosuo.blogspot.com/2019/05/kyykyhaaste.html

Riippumattomammaksi: https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/05/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html

Laura eli Javis: https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/05/06/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-4

Torpan tyttö: http://torpantytto.com/2019/05/06/jarvikalaa-ja-kevatjuttuja

Sorakukka: https://sorakukka.com/?p=209

Villa Koira: https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/05/haasteita-ilmassa.html

Ku ite tekee: http://www.kuitetekee.com/2019/05/06/suuntana-omavaraisuus/

Maatiaiskanasen elämää: https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/05/varikasta-omavaraistelua-osa-2.html

Luomulaakso: https://luomulaakso.fi/?p=17718

Stellan kolmas luonto: https://www.kolmasluonto.fi/2019/05/maanparannusta-elainten-ehdoilla.html

Jovelan Talopäiväkirja/ omavarainen.fi: https://www.omavarainen.fi/l/kasvimaanperustaminen

Rakkautta ja maanantimia: https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/05/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-4.html

Harmaa torppa: https://www.harmaatorppa.fi/2019/05/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-4.html

25 kommenttia:

 1. Minun pitäisi myös aloittaa tuo taimien juoksutus. Etelässäkin on ollut yöpakkasia, joten ei niitä voi vielä kasvihuoneeseen täälläkään jättää. Harmittaisi ihan hirveästi jos esimerkiksi tammikuusta asti kasvatetut paprikantaimet kuolisivat nyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin harmittaisi jos nyt palelluttaisi taimet, pakko vasn jatkaa juoksutusta kum ei tunnu ilma paljon lämpiävän.

   Poista
 2. Oli mukava lukea kevätkuulumisia. Ihania kevätkuulumiskuvia. Kiitos blogilinkkivinkeistä! Aurinkoisia toukokuun päiviä toivottelee Tarja / Ruusu-unelmia ja villasukkia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin tämän sarjan myötä löytänyt monta ihanaa blogia lukulistalle :)

   Poista
 3. Kun taimia on paljon (eli liikaa) tuo juoksutus alkaa kyllä ärsyttämään. Pitäisi ehkä rakentaa joku pyörien päällä oleva kärry, jolla pääsisi vielä rappusissakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimikärry olisi kyllä mahtava. Nyt taimilaatikoita kantaa illalla hätäisesti sisälle kaikille tasoille, tänäänkin piti aamulla ensin siirtää taimet syrjään hellalta, että pääsi puuroa keittämään 🤣

   Poista
 4. Kasvihuoneen kasaus on. .. sanonko mitä! 😂

  Teillä on kyllä tuo kalastushomma hallussa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin, vissiin joku kierosti ajatteleva insinööri suunnittelee kaikki maailman kasvihuoneet 😂 hetken jo luulin ettei paketissa ollut kuin venäjänkieliset ohjeet, mutta onneksi löytyi suomeksikin 😅

   Poista
 5. Ihanaa lukea, että joku muukin kiikuttaa kastematoja turvaan. Välillä vähän mietin, että olenko ihan todella höpsähtänyt lierojen vuoksi, mutta hei! on muitakin. Kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä matoja täytyy välillä siirrellä työmaalta toiselle 😀

   Poista
 6. Minunkin pitäisi aloittaa hyötykasvien ulkoilutus. Tähän mennessä olen kiikuttanut ulos ja sisään vain muutamia kestävimpiä kesäkukkia. Kasvihuoneen pesimme tänään, ja toiveissa olisi saada kasvit sinne parin viikon sisällä, kunhan nyt tosiaan saan sen kiikutuksen aloitettua. Tsemppiä kasvihuoneen pystytykseen ja aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
 7. Nämä teidän kalastusjuttunne pahentavat kaipuutani pohjoiseen. Komeita saaliita, taas kerran :)

  VastaaPoista
 8. Millaisia sun purjot on? Mun on ihan naruja ja tomaatit n10-15 cm pituisia ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisia naruja munkin purjot on, mutta niin ne on muistaakseni joka vuosi tähän aikaan olleet ja silti satoa on lokakuussa tullut :D ei purjon kasvatuksessa kyllä mitään järkeä ole, kun niiden kanssa joutuu puuhailemaan jopa kahdeksan kuukautta...

   Poista
  2. Ei oo järkee ei, mutta sitt ku saa oman maan purjoperunasosekeittoa vuohemaidolla niin järki unohtuu :D

   Poista
 9. Aaargh, taimien juoksutus sisään ja ulos on inhokkipuuhaani :D Niin kuin Stella sanoi yllä, joku kärry siihen olisi kätevä. Salaa huokaisin helpotuksesta takatalven takia, kun sai siitä hommasta pitää taukoa :P

  Vau, onpa komeita taimia tullut naapurista! Minunkin taimet ovat valtaosa vasta pieniä ruippanoita. Ehkä ne siitä vielä. Ja ihan mahtava kalansaalis! Tulipa heti nälkä kuvia katsoessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieniä ja hentoja minunkin omat taimet on ja vielä pienemmiltä näyttävät noiden jättitaimien rinnalla :D no naapurit on ammattilaisia ja heidän kasvihuoneesta tulee jo satoa myyntiin joten ei pidä vertailla. Mutta mukava oli saada muutama kunnon taimi, ehkä itsekin saa niistä satoa jo alkukesästä.

   Poista
 10. Huvittaa kaikki ponnistelut, joita taimien eteen tulee tehtyä. Mutta miksi ei? Omaa etujaan siinä vaan tavoittelee.
  Jälleen tuli kalakateus. Onko sinulla jotain postausta, jossa neuvot rautalangasta vääntäen verkkokalastuksen perusteet. Minkälaiset verkot ja vermeet tällaiselle aloittelijalle. Ja kuinka usein verkot kannattaa käydä kokemassa (termi?) jne. Sellaista vanhan kansan tietoa kaipailen. Meillä kuuluu kuitenkin pieneen järveen oikeudet, mutta järvi on 8 km:n päässä. Kannattaako sellainen ramppaaminen. Kyseessä olisi siis vain kesäajan kalastus (kesä-elokuu).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkalastuksesta en ole tarkemmin kirjoittanut, täytyypä kirjoitella kunhan saadaan se kausi käyntiin. Karkeasti sanottuna kesällä verkot viedään järveen illalla ja koetaan aikaisin seuraavana aamuna jottei kalat pilaannu lämpimässä vedessä. Talvella riittää kun käy kerran viikossa kokemassa.

   Poista
 11. Vaimoni on nimennyt purjon ylellisyys tuotteeksi. Hän ei sitä pysty syömään ja kuulemma purjo saa turhan paljon huomiota. Nyt kun luin blogistasi purjosta tajusin kuinka pitkän ajan vietän purjon kanssa vuodessa. Ehkä se siis on ylellistä syötävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on suorastaan luksus tuote, jos yhtään laskee omalle työtunnille hintaa :D ei ehkä kannata laskea, ei pian raaski syödä 🤣

   Poista
 12. Mahtavan kokoisia tomaatteja! Itselläni on myös purjoja, ne jotka koulun ajoissa ovat jo hyvän kokoisia, olen niitä latvonutkin paksuuden toivossa. Myöhemmin koulitut ovat aika pikkuruisia vielä.

  VastaaPoista
 13. Lohdutus; seuraavan kasvarin pystytys käy kuin itsestään ;) khih. Ihanan näköisiä kalasaaliita!

  VastaaPoista
 14. Haha, ja mä en muistanut ollenkaan omassa kirjoitella kuulumisia, kun niin uppouduin täsmäaiheisiin :D

  Onko teillä oma klapikone?

  Tsemppiä kasvihuoneen kanssa, meillä sama juttu menossa!

  VastaaPoista
 15. Joka keväinen taimiralli :) . Tämä vuonna olin niin fiksu, että taimet on semmoisten tasojen päällä, että ne voi nostaa tasoineen pihalle. Tosin häkkisängyn nostamiseen tarvitaan kaksi.

  VastaaPoista