torstai 13. syyskuuta 2018

Sienestystä hirvikärpäsiä uhmaten

Sateita on saatu ja sieniä nousee vauhdilla. Tällä viikolla on metsässä viihdytty sienikopan kanssa lähes joka päivä. Sienestämisestä suurimman nautinnon vie valitettavasti ne sadat pikkukaverit siellä metsässä. Hirvikärpäsiä on nimittäin aivan valtavasti. Metsään on pakko mennä verkkotakki päällä, niin että verkkohuppukin on tiukasti kiinni, vaikka verkon läpi näkeekin huonommin. Yöpakkaset vasta helpottavat tilannetta.Vakiotorvisienipaikka ei pettänyt tänäkään vuonna. Muutaman kerran olin jo aiemmin paikalla käynyt katsomassa, joko sienet olisivat nousseet ja tällä viikolla vihdoin ensimmäiset torvisienet löytyi.

Kanttarellipaikkoja kiersin jo toiseen kertaan, kuukausi sitten keräsin samoilta paikoilta ensimmäiset kanttarellit ja nyt odotti samanlainen saalis. Laitoin osan kanttarelleista torvisienien kaveriksi kuivuriin. Kuivaaminen on minusta paras tapa säilöä sienet. Kanttarellikin kuivaa hyvin, kun viipaloi sen ohuiksi siivuiksi.


Kaikkea ei toki ole säilötty vaan syöty myös tuoreena mm. kanttarellipastaa ja -munakasta.

Karvarouskuja olen kerännyt sen verran, että on saanut säilöttyä suolasieniä muutamaa sienisalaattia varten. Joulupöytään sienisalaatti omista sienistä kuuluu ainakin tehdä.


Tämän illan metsälenkillä löytyi myös syksyn ensimmäiset suppilovahverot.

Hirvikärpäsistä huolimatta syksy on mahtavaa aikaa :)

Emäntä
4 kommenttia:

 1. Voi miten ihania sienisaaliita!
  Hirvikärpäset on kyllä surkeita otuksia...täällä ei noin valtavasti ole ollut.
  Meillä tuo taito on alkuvaiheessa, joten vakipaikatkin ovat aikalailla hakusassa. Yksi "oma" suppis/kanttarellipaikka on, eiköhän niitä ajan mittaan löydy lisää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusia suppispaikkoja täytyy minunkin etsiä tänä syksynä, kun paras paikka hakattu aukoksi :( täällä päin metsät ovat niin kovassa talouskäytössä, että marja- ja sienipaikkoja on vähemmän. Onneksi ensi viikoksi pääsee Lappiin, siellä ei ole hirvikärpäsiä :)

   Poista
 2. Vautsi, minkälaista satoa olet jo onnistunut löytämään! Tänne meille sateita ei ole sattunut niin paljoa, että vielä olisivat sienet lähteneet kohinalla kasvamaan. Hirvikärpäsiä on kyllä sitten senkin edestä :D

  Kanttarelleja täytyy itsekin kuivata, jos niitä onnistun löytämään. Vain mustatorvisienten kuivausta olen kokeillut tähän mennessä, on kyllä tosiaan näppärä tapa säilöä sieniä.

  Aurinkoista syksyn jatkoa sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täälläkään kovin paljon ole satanut, mutta riittävästi näköjään sienten mielestä :) Tattejakin on kuulemma paljon, mutta minä olen niitä huono tunnistamaan ja en oikein osaa niitä edes metsässä kävellessä katsella. Pitäisi opetella, koska hyviähän nekin on :)

   Poista