sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Veneen tervaus

Parin viikon Lapin loma ohi ja sillä välin oli kevät saapunut kotikulmille. Kyllä Suomi on vaan pitkä maa, Lapissa lunta oli lähtiessä varmaan lähes metri ja täällä Hämeessä on täysi kevät. Olimme siis keväthangilla hiihtelemässä juuri etelän pahimman rospuutto ajan ja nyt pääsi heti kevättöiden kimppuun.

Kevättyöt aloitettiin tänään veneen tervauksella, jotta se ehtisi kuivua ennen kuin jäät sulaa järvestä ja sulan veden kalastuskausi alkaa. Meillä on isohko puusoutuvene, joten tervaus on jokakeväinen tehtävä. Kotijärvemme on kivikkoinen, joten puuvene on täällä kyllä ihan ehdoton. Ei ole niin arka kolhuille kuin lasikuituvene. Ja on tuo vene sen verran painava ja kookas, että uskaltaa vähän isompiinkin aaltoihin lähteä. Onhan puuveneessä myös oma tunnelmansa ja hyvin huollettuna se on todella pitkäikäinen.Sisäpuolelta vanha terva oli talven aikana kuivunut melkoisesti, raaputimme sitä kevyesti irti ja imuroimme muutkin roskat pois. Ulkopuolella vain uutta tervaa vanhan päälle.


Terva oli talven jäljiltä vähän jähmeää, joten lämmitimme sitä vähän risukeittimellä. Tervan joukkoon sekoitimme pellavaöljyä ja havupuutärpättiä. Veneen sisäpuolen tervaseokseen laitoimme hiukan enemmän pellavaöljyä ja ulkopuolelle sitten vähän vahvempaa tervaseosta.


Sitten vaan pensseli heilumaan.Välillä työasento ei ollut kovin ergonominen.

Parin tunnin puuhastelun jälkeen vene kiiltää komeasti ja tervan tuoksu leviää laajalle ympäristöön.


Sitten saunaan ja pesulle, onnistuin nimittäin uittamaan hiuksenikin tervassa...

Emäntä

1 kommentti: