perjantai 16. maaliskuuta 2018

Pakkasaamun puuhia


Pakkaspäiviä on tänä talvena riittänyt eteläisessäkin Suomessa ja puulämmitteisessä talossa se tarkoittaa päivittäistä polttopuiden kantoa ja uunien lämmittämistä. Itse talosta meiltä löytyy kuusi tulisijaa, alakerrasta neljä ja yläkerrasta kaksi.


Arkena lämmitämme vain alakerran huoneita. Pirtissä leivinuunia kovilla pakkasilla päivittäin ja lisäksi puuhellaa jopa useamman kerran päivässä. Makuuhuoneen pönttöuunissa tulet on myös päivittäin. Sään lauhduttua lähelle nollaa, siirrytään ”joka toinen päivä”- rytmiin. Olohuonetta meillä lämmittää ilmalämpöpumppu, joka myös levittää pirtin puolelta leivinuunin lämpöä muihin huoneisiin. Sähköpatteritkin löytyvät joka huoneesta, mutta eipä niitä ole päällä pidetty.

Lämpötila alakerrassa meitä on 18-20 astetta, pakkaspäivän aamuina pirtissä 15 astetta, näin tänäkin aamuna. Aamun ensimmäinen työ onkin laittaa puuhellaan tulet, jotta saadaan lämpötila nopeasti nousemaan. Samalla myös lämpiää vettä hellan päällä olevassa suuressa kattilassa. Tämä on meidän keittiön lämminvesivaraaja ja juoksevan veden käsienpesupiste :) Kamiinapuhallin hellan päällä on meillä ollut käytössä vasta muutaman viikon ja on kyllä osoittautunut hyväksi hankinnaksi. Kirjoittelen puhaltimesta lisää toisella kertaa.Tästä aamu jatkuu töitä tehden ja ilman vähän lämmitessä käydään koiran kanssa aamulenkillä. Lenkin jälkeen sitten viritellään tulet sekä leivinuuniin että makuuhuoneen pönttöuuniin. Työpäivän lomassa tulipesiä on helppo vahtia ja lisäillä puita tarvittaessa. Teemme siis ihan toimistohommia enimmäkseen etätyönä kotoa käsin.Päivän mittaan lämpötila kohoaa ihan mukaviin lukemiin. T-paita keli ei sisällä koskaan talvella ole, mutta ei minusta kuulukaan olla. Talvella ollaan villasukat jalassa ja tarvittaessa vaikka vedetään villakalsarit jalkaan. Villapaita on vanhan talon asukin paras ystävä.
Emäntä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti