keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Kylmien öiden pelastajat

Kylmät yöt vain jatkuvat eikä keväästä ole tietoakaan. Meillä ainakin vaikka kuinka illalla lämmittäisi, niin pakkasyönä lämpötila laskee väkisin monta astetta ja herätessä makuuhuoneen lämpötila on helposti vain 16 astetta. Toisaalta viileässä nukuttaa todella hyvin, jos peiton alla on lämmin. Esittelen teille nyt muutaman vinkin, miten selvitä talven kylmistä öistä kunnialla.

Meillä on jo muutaman vuoden ollut käytössä Porin Villa & Peite -yrityksen paksut villapeitot ja voin kyllä lämpimästi suositella. Peitot ovat lämpimät, mutta eivät kuitenkaan hiostavat. Käytimme peittoja myös koko viime kesän ja ainakin epätavallisen viileänä kesänä toimivat oikein hyvin. Ehkä pitkän hellejakson aikana olisi syystä vaihtaa kevyempiin peittoihin. Villan ominaisuushan on että se lämmittää mutta ei lämpimälläkään säällä varsinaisesti hiosta. Peitot ovat myös aika painavat ja tästä ominaisuudesta pidän myös. Ei mikään varsinainen painopeitto, mutta selvästi kuitenkin painavampi kuin esimerkiksi untuvapeitto. Ehkä painoa voisi verrata johonkin vanhan ajan täkkiin. Tuntuu kuitenkin että peiton alla on turvallista olla, kun peiton painon tuntee.
Vaikka viileässä nukuttaa hyvin, niin illalla kylmän peiton alle kömpiminen on inhottavaa. Ja jos nukkumaan mennessä paleltaa, on minun ainakin todella vaikea nukahtaa. Tämän ongelman olen ratkaissut kuumavesipullolla. Illalla täytän kuumavesipullon ja vien peiton alle vähän ennen nukkumaan menoa. Näin ollen peitto ehtii mukavasti lämmitä ennen kuin sinne täytyy kömpiä itse. Oikein kylmillä keleillä kuumavesipullo on lämmittämässä peiton alla koko yön, mutta useimmiten heitän sen jossain vaiheessa yötä pois, kun alkaa olla liiankin lämmin.


Villasukat ovat tietenkin vakiovaruste myös yöllä ja minulla käytössä kesät talvet. Kesäksi vaan vähän ohuemmat sukat. Unisukkina voi hyvin käyttää 100 % villasta tai merinovillasta kudottuja sukkia, jotka normaali käytössä eivät kestäisi kovin hyvin.


Nämä varusteet ovat siis hyvien yöunien takana. Sen verran plussan puolella meillä sentään makuuhuoneessa aina on, että nenän jäätymistä ei tarvitse tuskailla. Tämä oikein kylmän hengitysilman ongelma minulla on talvivaelluksilla ja siihen täytyisi ratkaisu vielä keksiä, mutta se on toinen tarina.


Emäntä

Peitot ja kuumavesipullot ovat ihan itse ostettuja ja hyviksi havaittuja. Tämä ei siis ole maksettu mainos :)

1 kommentti:

  1. Hei, mullakin on käytössä tuo sama villapeitto, se on aivan ihana! Tein just postauksen aiheesta, käypäs lukemassa se blogissani (vuosi villaisten vällyjen välissä ja mieletön munkki). 😊 Mukavaa kevättä ja alkavaa kesää teidän metsämökkiin!

    VastaaPoista