perjantai 22. helmikuuta 2019

Operaatio kompostin käynnissä pitäminen

Tämän talven yksi suurista tavoitteistani on ollut kompostin käynnissä pitäminen. Viime talvena komposti jäätyi keskellä talvea ja jäätynyt komposti täyttyi tietysti hetkessä. Sitten oltiinkin ihmeissään, että mihin biojäte laitetaan. No tämä oli tosin pieni murhe sen rinnalla, että sama ongelma oli huussin kanssa... mutta siitä ehkä lisää joskus toiste. Nyt kuitenkin syksyllä päätin, että ainakin yritän kaikin keinoin saada kompostin pysymään sulana ja sitä myöten käynnissä koko talven.

Kompostimme on Biolanin 220 litrainen pikakompostori, joka on melko hyvin riittänyt meidän talouden keittiöjätteelle. Tämän kompostorimallin pitäisi siis toimia talvellakin, mutta kokemus on että ilman huolenpitoa jäätyy kyllä.

Syksyllä varauduimme talveen tyhjentämällä kompostin lähes kokonaan. Siirsimme kompostiaineksen jälkikompostoitumaan toiseen kompostiin, joka on enemmän mallia "kesäkomposti". Ihan kokonaan kompostia ei kannata tyhjentää vaan suositus on, että tyhjentää 2/3.

Ulkolämpötilan pysytellessä plussan puolella tai nollan tuntumassa, kompostilla ei ollut mitään hätää. Komposti pysyi hyvin käynnissä, sisälämpötilan ollessa 20-30 astetta. Mutta kun kovemmat pakkaset saapuivat ja viipyivät, alkoi kompostorin lämpömittarin viisari pudota uhkaavasti alaspäin. Silloin otin käyttöön kuumavesi pullot. Pullot täytin lähes kiehuvalla vedellä ja laitoin kompostiin sisälle. Kovimmilla pakkasilla vaihdoin pulloja kuumiin useamman kerran päivässä. Tällä konstilla sain kompostin pysymään juuri ja juuri plussan puolella. Ei siellä varsinainen kompostoituminen ollut käynnissä, mutta ei myöskään jämähtänyt umpijäähän.

Käytimme nyt myös ensimmäistä kertaa Biolanin talvikuiviketta, mutta en osaa sanoa oliko se ratkaiseva tekijä tässä operaatiossa. Ei siitä varmasti haittaakaan ollut. Talvikuivike on tarkoitettu edistämään biojätteen kompostoitumista talviaikaan, se sitoo paremmin nestettä ja toimii samalla eristeenä.

Komposti oli kovimmat pakkaset ehkä sellaisessa horroksessa, mutta nyt kun tuli selvästi lämpöisemmät säät muutamaksi päiväksi, komposti heräsi heti kunnolla käyntiin. Lämpötila on nyt n. 20 astetta.

Saa nähdä täytyykö vielä turvautua kuumavesipulloihin vai lämmittääkö kevätaurinko jatkossakin niin paljon, että komposti pysyy omin voimin käynnissä. Ainakin jonkin asteinen erävoitto tässä operaatiossa on saavutettu.

Emäntä

p.s. tämä ei ole kaupallinen yhteistyö vaan ihan itse on komposti ja kuivikkeet ostettu. Komposti jo vuosia sitten.

11 kommenttia:

  1. Meillä on samanlainen kompostori ja tällä viikolla siinä pomppasi lämpötila 61 asteeseen. Minä olin huolimaton kompostorin hoidossa alkutalvesta ja niinhän se sitten tammikuussa pääsi melkein jäätymään. Kuumavesipulloilla ja styroksista leikatulla "välikannella" sain sen kovien pakkasten aikaan käynnistymään ja se pysyi pitkään 20 asteen tienoilla. En tiedä, mistä sitten innostui yhtäkkiä käymään kuumana, mutta ihan hyvilläni olen siitä :) En tiedä, miten pohjoisessa asut, mutta ainakin täällä Pohjois-Savossa kompostori hyötyy selvästi siitä, että talvella lapioi paksulti lunta sen ympärille lisäeristeeksi. Varsinkin pohjaosan lisäeristys kannattaa, sillä siellähän on viilenevä, puolivalmis massa, joka pääsee helpommin jäätymään kuin kuumana pöhisevä tuoreempi tavara. Laadukas talvikuivike varmasti auttaa, mutta ilman sitäkin pärjää loistavasti. Silloin vain tarvitaan huolellisuutta enemmän. Tämä talvi alkaa pikku hiljaa olla selätetty, joten tuskinpa sinullakaan enää kompostori jäätyy, kun on noin hyvin käynnissä nyt :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumieriste olisi tosiaan varmasti auttanut. Talon kivijalan kyllä eristin, mutta eipä tullut mieleen tehdä myös kompostille. Ensi talvena sitten. Sinulla käy komposti kyllä tosi kuumana, toivottavasti meidänkin innostuu samaan kevään edetessä.

      Poista
  2. Meillä meni jitan lämpökompostorit jo kerran reunoiltaan jäähän. Onneksi luukusta sai keskeltä hiukan tyhjättyä, jolloin saatiin sinne tilaa. Isäntä peiti koko höskän pressulla ja laittoi raksapuhaltimen alaluukkuun kiinni muutamaksi tunniksi pöhisemään. Suli jos sen verran et sai lisää tyhjättyä ja tiputettua koko massaa alaspäin. Ylös tuli tilaa lisää ja nyt näyttäisi lähtevän taas uudelleen pöhisemään. Onneksi pelastusoperaatio onnistui. En olisi voinut bioa laittaa roskiin. Omatunto olisi nalkuttanut loputtomiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että saitte kompostia sulatettua ja tyhjennettyä. Kyllä biojätteen roskiin laittamisessa on kynnys todella korkealla, kun on kompostiin tottunut.

      Poista
  3. Kiitos kiinnostavasta jutusta. Mulla on vain eristämätön komposti. Tammi-helmikuussa biot menee taloyhtiön biojätekeräykseen. Maaliskuusta alkaen kerään sanomalehtipusseissa biot isoon saaviin (ulos). Kunnon kevään koittaessa ja kompostin sulettua käynnistän kompostin kerralla hieman reilummalla biojätemäärällä. Bokashia olen kokeillut, mutta se vaatii ihan liikaa tilaa enkä tykkää niistä käymislemuista ja jatkuvasta säätämisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän konstin olet keksinyt kesäkompostilla pärjäämiseen. Minä en ole bokashia edes kokeillut, koska ajattelen etten jaksa niin paljon puuhailla kompostoinnin kanssa.

      Poista
  4. Meillä on ihan sama komposti :)
    Vaikka olemme saaneet nauttia talvesta kera pakkasen ja lumen, niin kylläpä täälläpäin enemmän niitä plussakelejä on.
    Mukavaa alkanutta uutta viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa aika monesta taloudesta löyty tuo sama komposti, on sellainen perus-biolan :) Mukavaa loppuviikkoa sinulle :)

      Poista
  5. Meillä on sama kompostori kun teillä ja kuumavesipulloilla on pidetty sitä talvisin käynnissä. Sen myös huomasin, että silloin kun meillä oli paljon porukkaa kotona ja biojätettä tuli paljon, komposti pysyi paremmin sulana. Jäätymisen tai jäähtymisen jälkeen olen laittanut kompostiherätettä säiden lämmettyä ja sen jälkeen lämpötila on aina pompsahtanut. Mukavia kevätpäiviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on varmasti totta, että mitä enemmän komposti saa "ruokaa" sitä paremmin pysyy käynnissä.
      Mukavia kevätpäiviä sinullekin :)

      Poista
  6. Meillä on lämpökompostori hankintalistalla tälle vuodelle ja tuo on yksi malleista, jota olen alustavasti katsellut. Oli kiva lukea kokemuksiasi kompostoinnista! Aurinkoista maaliskuun alkua!

    VastaaPoista