keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Kierros talossa osa 3: Makuukamari

Esittelykierros talossa jatkuu. Ensimmäisessä osassa esittelin meidän pirtin ja toisessa osassa olohuoneen. Nyt jatketaan olohuoneesta seuraavaan ja samalla viimeiseen alakerran huoneeseen eli makuukamariin tai makuukammariin niin kuin se täälläpäin sanotaan kahdella ämmällä.

Tämä huone on toiminut makuuhuoneena, vierashuoneena ja "salina", johon vieraille kahvipöytä katettiin. Huone saattoi olla pitkiäkin aikoja arkielämässä vailla jokapäiväistä käyttöä. Nyt tämä on palvellut makuuhuoneena jo monet vuodet.

Tästä huoneesta pääsee kulkemaan suoraan eteiseen eli talon alakerrassa pääsee kierroksen eteinen-pirtti-olohuone-makuukamari-eteinen.


Makuukamarissa on kaksi seinää tapetoitu ja kaksi on paljaalla hirrellä. Sängynpäädyn puoleisella seinällä on joskus ollut ikkuna ja aukko paljastui kun pinkopahveja purimme aikoinaan pois. Ikkuna aukko oli ilmeisesti ollut kauan tukittuna eikä sen alkuperäisiä ikkunoita ja karmeja löytynyt mistään. Toisin kuin olohuoneen puolella peitetyn ikkunan osa löytyivät vintiltä. Niinpä tämä makuukamarin ikkuna-aukko sai edelleen jäädä umpeen ja näin saimme edes yhden ehjän seinän alakertaan. Kaikissa muissa seinissä on joko ovi tai ikkuna.

Täältä löytyy myös talon ainoa pönttöuuni ja se on talvella kovassa käytössä. Hiukan siinä alkaa tulipesä rapistua, joten korjaaminen tai jopa kokonaan uuden pönttöuunin muuraaminen tulee ajankohtaiseksi lähivuosina. Pönttöuunin vieressä on minun työpiste, jossa etätyöpäivinä työskentelen. Ei ole aamuisin pitkä matka töihin.

Emäntä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti