maanantai 4. toukokuuta 2020

Omavaraisempaa elämää 2020 osa 5

Huhtikuu hujahti ohi ja on toukokuun ensimmäinen maanantai. Sehän tarkoittaa Suuntana omavaraisuus-sarjaa. Tähän sarjaanhan osallistuu vaihteleva määrä blogeja, jotka tavalla tai toisella pyrkivät omavaraisempaan elämään. Sarjaa organisoi Tsajut-blogin Satu sekä Korkealan Heikki. Kuukauden ensimmäisenä maanantaina sarjaan osallistuvat blogit julkaisevat samaan aikaan omat kirjoituksensa ja linkittävät loppuun sarjan muut blogit. Sarjassa seurataan omavaraissuunnitelmien etenemistä sekä yleensä olemme sopineet jonkin yhteisen teeman kuukausittain. Tällä kertaa kuulumisten lisäksi teemana on eläinlapset ja pölyttäjät. Monella sarjan bloggaajista vipeltää pihapiirissä tällä hetkellä kilejä, karitsoja, tipuja, vasikoita tai kanin poikasia.

Meillä ei kotieläimiä ole koiraa lukuunottamatta, joten en pääse eläinaihetta käsittelemään. Tosin jos kaikki olisi mennyt talvella suunnitelmien mukaan, niin tällä hetkellä meillä temmeltäisi koiranpentuja. Ehkä sitten ensi keväänä.

Pölyttäjille majapaikaksi sain vanhemmiltani hienon hyönteishotellin. Hotelli on sijoitettu aurinkoiselle ladoseinälle lähelle marjapensaita. Jospa pölyttäjät kävisivät kiitokseksi yösijasta pölyttämässä marjapensaiden kukat.


Meidän kevääseen on kuulunut polttopuiden tekoa, kalastusta, taimien kasvatusta sekä taimien juoksutusta ulos ja sisään. Tomaatin taimet ovat aurinkoisina päivinä ulkoilleet kasvihuoneessa, mutta yöksi olen kantanut ne vielä takaisin sisälle. Meillä päin oli viime viikolla melko kovia yöpakkasia, taisi jonain yönä lämpötila laskeä lähes kymmeneen pakkasasteeseen. Pakkasöitä on luvassa myös loppuviikosta, joten vielä täytyy sietää ruokapöydän valtaamia taimia sisällä. 

Yhteen lämpölavaan kylvin jo salaatin siemeniä, mutta muuten olen malttanut mieleni kylvöjen suhteen.

Avomaan kurkun ja kesäkurpitsan siemenet laitoin esikasvatukseen eilen.

Kesäkalastuskauden avauksesta kirjoittelin jo viime viikolla oman postauksen. Aloituksen jälkeen pidettiin reilun viikon tauko kalastuksesta ja syötiin pakastimeen kertynyttä saalista. Eilen illalla vietiin verkot taas järveen, kokemaan lähdetään tänään töiden jälkeen. Nyt kun vedet on vielä kylmiä, ei ole niin hoppu verkkoja kokemaan heti aamulla vaan voi aivan hyvin lähteä järvelle vasta iltapäivällä. Kala kyllä säilyy vuorokauden verkoissa, kun vesi on kylmää. Näin ollen arkipäivinä kalastus ei vaadi kukonlaulun aikaan heräämistä, kuten keskikesällä.


Ensimmäiset parkatut kalannahat sain huhtikuussa valmiiksi, joten pääsen nyt vaikkapa käsilaukun ompeluun. Kirjoittelen tarkemmin kalannahan parkkauskurssin viimeisestä kurssipäivästä tällä viikolla. Ensimmäisestä kurssipäivästä pääset lukemaan täältä. Olen nyt kerännyt saaliiksi saaduista kaloista nahkoja pakastimeen, jotta voin myös jatkaa tätä harrastusta. Kohta alkaa myös pajuista kuori irtoamaan eli pääsen pajunkuoria keräämään ja kuivaamaan parkkiaineeksi.

Tässä meidän kuulumiset tällä erää. Alla linkit sarjan muihin blogeihin. Veikkaan, että söpöjä eläinvauva kuvia löytyy monesta blogista :) Instagramista aiheeseen liittyviä julkaisuja löytyy tunnisteella #suuntanaomavaraisuus


Linkit kasvuvyöhykkeittäin

Vyöhyke 1

Laura eli Javis
https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/05/04/tilusten-esittely-ja-taimikasvatuksen-edistyminen

Jovela
https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2020/

Vyöhyke 2

Sari puutarhat
https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/05/polyttajat-puutarhurin-apulaisina.html

Luomulaakso
https://luomulaakso.fi/?p=20051

Oma tupa ja tontti
https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/05/tervetuloa-porriaiset.html

Vyöhyke 3

Tsajut
https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-5/

Luontoanne
https://www.luontoannelifestyle.com/blogi/?p=93

Caramellia
https://caramellia.fi/toukokuunkuulumiset/

Avaa silmäsi ja hengitä
https://avaasilmasijahengita.wordpress.com/2020/05/01/elainvauvoja-ja-polyttajista-huolehtimista

Koivunjuurella
https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/05/suuntanaomavaraisuus-sarja-elainvauvat.html

Rakkautta ja maanantimia
https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/05/suuntana-omavaraisuus-osa-5-polyttajat.html

Pienen pieni farmi
https://pienenpienifarmi.com/?p=1298

Ku Ite tekee
https://www.kuitetekee.com/2020/05/04/suuntana-omavaraisuus-2/

Villakotiranta
http://www.villakotiranta.fi/?p=4399

Vyöhyke 4

Puutarhahetki
https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/05/unelmana-omavaraisempi-elama-polyttajat.html

Korkeala
https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-polyttajat-ja-elainvauvat/

Vyöhyke 5

Sorakukka
https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-polyttajat-ja-elainvauvat/

Norja

Kalastaja kuivalla maalla
https://morgenstjerna.blogspot.com/2020/05/kaikkien-kesien-aiti.html8 kommenttia:

 1. Ai että miten hienoja parkattuja kalannahkoja! Noista tulee taatusti upea laukku!

  On lohduttavaa katsella muiden pöytiä täynnä taimia. Ei tunne itseään ihan hoopoksi mittaillessaan mihin kohtaan teekuppi mahtuisi ennen kun saa rontattua kaikki roipelot kasvihuoneisiin ja pihalle :D Se on aina juhlallinen hetki kun ruokapöytä vapautuu lastistaan!

  VastaaPoista
 2. Hienoja nuo sinun lämpölavat. Mitä sinulla oli tarkoitus niihin kylvää?

  VastaaPoista
 3. Onpas siellä ollut kovia pakkasia! Täällä on kyllä tullut lunta mutta lämpötilat eivät ole vajonneet pahasti. Tuo kalannahan parkitseminen on kyllä mielenkiintoisen näköistä puuhaa, ei ihan heti uskoisi että kalassakin on tosiaan nahkaa käytettäväksi!

  VastaaPoista
 4. Tosi mielenkiintoista lukea Suuntana omavaraistalous-postauksia! Tuo kalannahan käsittely on ihan mahtava juttu! Minä levittelin taas tänäänkin lunta sulamisen nopeuttamiseksi. Hyvin on lumi sulanut, mutta vielä on paljon etupihalla takapihalle kasattua lunta. Kukkapenkin päällä tietenkin :D
  Aurinkoisia toukokuun päiviä!

  VastaaPoista
 5. Tuo kalastuksen toimivuus teidän omavaraistelussa on lähes kadehdittavaa! Mekin yritämme räpeltää noilla pilkkireissuillamme ja kesällä viehekalastaen. Mutta kyllähän se totuus on, että saalista tulisi verkoilla paremmin. On vaan sen verran matkaa järville, että kalastuksesta tulisi äkkiä rasite.

  VastaaPoista
 6. Vau, upeita kalannahkoja! Pitänee itsekin alkaa katsella kansalaisopiston kursseja sillä silmällä, josko löytyisi jotain kiinnostavaa syksylle. Olen kyllä kuullut, että lähitienoolla pidetään välillä taontakursseja, sekin olisi vallan kiintoisa kokemus.

  VastaaPoista
 7. Tuo kalastus on niin mahtava juttu. Meillä ei kukaan kalasta, eli kalaa haluttaessa on mentävä aina torille.

  VastaaPoista
 8. Tuo kalannakan käsittely on mielenkiintoista. Tähän mennessä meillä on nahkat menneet kanoille. Pajua pitäisi kerätä itsekkin särkylääkkeeksi ja parkkausaineiksi.

  VastaaPoista