maanantai 3. helmikuuta 2020

Omavaraisempaa elämää 2020 osa 2

Helmikuun alku ja talvi näyttää viimein saapuvan tänne Päijät-Hämeeseenkin. Lunta on reilut 5 senttiä ja pakkastakin tänään jopa -5 astetta. Koko tammikuu meni oikeastaan talvea odotellassa, oli  vähän itselläkin sellainen vuodenaikarytmi kadoksissa. Olisi voinut puuhailla pihamaalla periaatteessa vaikka mitä "syystöitä", mutta ei osannut tarttua sellaisiin töihin puutarhassa joita ei normaalistikaan tee tammikuussa. Sitä vain jumittui sisälle sohvannurkkaan ja hoiti vaan pakolliset hommat ulkona. Nyt on monella tavalla helpottavaa, kun lumi ja pakkanen tuli ja on palattu normaaliin päiväjärjestetykseen. Kun talvi tuli, voi hyvillä mielin alkaa odottamaan kevättä.

Tämä on Suuntana omavaraisuus-sarjan toinen osa ja tällä kertaa yhteisenä aiheena on talven puhdetyöt ja esikasvatuksen aloittamisesta.

Esikasvatuksen aloittamisesta ei ole mitään kerrottavaa. Kylvöjä en ole vielä aloittanut. Lähipäivinä laitan kyllä paprikan siemenet multaan, mutta muilla ei ole vielä kiire, koska päätin unohtaa purjon kasvatuksen tänä vuonna.

Puhdetöitä sen sijaan on tehty enemmänkin. Talvi on minulle neulomisen aikaa ja tätä työtä ei ole sohvannurkkaan jumiutuminen hidastanut, päinvastoin. Puikoilla on ollut lähinnä sukkia ja lapasia. Minulla on kesät talvet villasukat jalassa, joten muutaman sukan verran on varastoa taas kasvatettu.

Lapasia olen tehnyt lähes urakkatahdilla ja niitä on riittänyt ihan myyntiin asti. Suunnittelin pohjanpystykorva-lapaset itselleni ja laitoin kuvan valmiista lapasista pohjanpystykorva harrastajien facebook-ryhmään. Kuva sai yllättävän positiivisen vastaanoton ja lapastilauksia alkoi tipahdella viestilaatikkoon. Neulon siis pohjislapasia tiivisti myös lopputalven.

Perinnekäsitöiden opettelukin on jatkunut, kun kalannahan parkkauskurssi alkoi pari viikkoa sitten. Ensimmäisellä kurssikerralla opimme parkkauksen historiaa, opettaja kertoi erilaisista parkkaustavoista ja kävimme läpi teoriassa kalannahan parkkauksen. Saimme myös listan tarvikkeista joita seuraavilla kurssipäivillä tarvitaan, kun pääsemme oikein tosi toimiin. Tärkein hankittava tarvike on tietenkin kalannahat. Vielä en ole kauppahallin kalatiskiin turvautunut vaan luotan, että järvi jäätyy ja pystyisimme itse kalastamaan ennen seuraavaa kurssikertaa.

Järven pysyminen näihin päiviin asti sulana on vaikuttanut myös paljon meidän talvielämän rytmiin. Aiempina talvina verkkokalastus on rytmittänyt viikkoa, kun verkkoja kokemaan on lähdetty kerran kaksi viikossa. Nyt tämä rutiini on puuttunut kokonaan ja se on tuntunut oudolta. Tämä on tietysti aiheuttanut myös sen, että kalaruoka on loistanut poissaolollaan ruokapöydästämme. Ei sitä kalaa oikein kaupasta osaa ostaa. Tämä tuleva viikko näyttää lupaavalta pakkasten suhteen, jospa järvi vihdoin jäätyisi kunnolla ja pääsisimme edes jotain pyydyksiä virittelemään.

Vaikka talvi vasta kunnolla alkoi, niin valon määrä lisääntyy ja kevättä kohti mennään kovaa vauhtia. Eiköhän meilläkin herätä kohta horroksesta ja aloiteta kunnolla valmistautuminen uuteen kasvukauteen.

Käyhän lukemassa, miten muiden bloggaajien tammikuu on sujunut. Onko esikasvatus jo vauhdissa ja millaisia puhdetöitä muualla on tehty?

Tsajut
https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-2/

Puutarhahetki
https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/02/unelmana-omavaraisempi-elama-kylvot.html

Harmaa torppa
https://www.harmaatorppa.fi/2020/02/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-2.html

Jovela
https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2020/

Sarin puutarhat
https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/02/esikasvatus-vai-valmiiit-taimet.html

Ku ite tekee
http://www.kuitetekee.com/2020/02/02/suuntana-omavaraisuus-puhdetoita-ja-kevaan-kylvojen-suunnittelua

Urban farming kaupunkiviljely
https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/01/yhteiskirjoitussarja-kylvovalmistelut.html

Kohti laadukkaampaa elämää
https://varmuusvara.blogspot.com/2020/02/helmikuun-yhteispostaus-2020.html

Caramellia
https://caramellia.fi/helmikuu-2020/

Oma tupa ja tontti
https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/02/muistojen-murusia.html

Korkeala
https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-kylvo,-esikasvatus-&-puhdetyot

Rakkautta ja maan antimia
https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/02/suuntana-omavaraisuus-2020-puhteet-ja.html

Riippumattomammaksi
https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2020/02/suuntana-omavaraisempi-elama-tyoleirin.html

Airot ulapalla
https://airotulapalla.blogspot.com/2020/01/suuntana-omavaraisuus-2020-puhdehommia.html

Villa Kotiranta
http://www.villakotiranta.fi/?p=3757

Pienenpieni farmi
https://pienenpienifarmi.com/?p=1109

Rouva Yrttinen
https://rouvayrttisen.blogspot.com/…/helmikuisia-hommia.html20 kommenttia:

 1. Voi että nuo lapaset ovat hienot! Itse kun en osaa kuin ihan peruskudontaa ja virkkuuta patalappujen verran, ihailen kovasti tuollaisia taidokkaita käsitöitä :) Ja tuo kalannahkatyöskentely! Se on kiinnostanut itseänikin kovasti, mutta vielä ei vaan ole muka ollut aikaa ryhtyä tuumista toimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itse ei oikein osaa arvostaa omia käsitöitä, niin mukava saada positiivisia kommentteja :)

   Poista
 2. Matikkakeiton puutetta podetaan meilläkin :( Se on ankeaa se jossei koko talvena saa herkkua, jota koko vuoden sitten taas jaksaa odotella. Kouvolassa on uskaliaimmat pilkkijät jo uskaltautunnet jäille, vaikka minua ei sinne saisi mikään voima.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti myös mateen on sekaisin tästä oudosta talvesta eivätkä ole kutupuuhia aloittaneet. Toivoa siis on vielä madekeitosta, jos järvi nyt jäätyy.

   Poista
 3. Nuo neuleet on huikean hienoja! Pystykorvalapasia ihastelinkin jo instan puolella mutta myös nuo alempana olevat vaaleanpunaiset sukat ovat sellaiset että heti ostaisin jos tulisi jossain vastaan. Että jos niitä sattuu olemaan koossa 39-40 ylimääräisiä niin laitahan viestiä :D Mutta en ihmettele yhtään jos roturyhmä riemastui noista koiralapasista. Onhan nuo upeat vaikkei itsellä vastaavaa koiraa olisikaan.

  Ja tosiaan tuo kalannahan parkitseminen kiinnostaa, siitä lukisi mieluusti enemmän. En jotenkin osaa edes kuvitella miten se prosessi menee, miten ja millä aineilla jne. Ja käykö kaikki kalat tuohon vai ainoastaan jotkut tietyt? Tuli ensimmäisenä mieleen uuden jouluperinteen aloittaminen kun yleensä hankitaan aina joulukala, että entäs jos sen sitten parkitsisi muistoksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole nyt ylimääräisiä sukkia, mutta pidetään mielessä :) kirjoittelen kalannahan parkkauksesta varmasti lisää, kunhan pääsemme tositoimiin. Pajunkuoriparkkia tuolla kurssilla käytämme ja periaatteessa minkä tahansa kalan nahkaa voi parkata, made ja lohi yleisimmät.

   Poista
 4. Oih mitkä lapaset! Mä en raaskis noita käyttää tai ehkä jos kävis kaupungilla niin ne ei tuhriintuis pihahommissa. Jos mä neuloisin niin neuloisin lapaset joihin sisäpintaan kiinnittäisin nahkapaikat. Tumput on nahkahanskoja lämöpisemmät mutta auton ajo sujuis paikoilla ilman tumpun liukkautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tumput ei ole hyvät autolla ajoon. Nahkapaikat om hyvä idea.

   Poista
 5. Rutiinit ovat täälläkin jotenkin talven puuttuessa ihan hakusessa. Nyt täytyy yrittää elää talvikausi pikakelauksella, kun ei tiedä, palaavatko pakkaskelit enää näiden muutaman päivän jälkeen ollenkaan!

  Upeita neulomuksia, enkä ihmettele yhtään että pohjis-lapasille on ollut kysyntää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahalta näyttää, että talvi jää viiden päivän mittaiseksi. Nautitaan nyt täysillä tästä.

   Poista
 6. Kyllä on itselläkin ollut outo olo kun ei ole sitä talvea joka olis tuonut levon ja nollauksen mukanaan. Sitä on vaan sitten typertyneenä tehnyt syyshommia keskellä tammikuuta.

  VastaaPoista
 7. Minäkään en ole oikein koskaan saanut purjon taimia onnistumaan. Mietinkin, että voisikohan niitä yrittää syyskylvää? Tähän mennessä olen ostanut taimeni joltain messuilta tai taimistoilta. Lahden puutarhamessuilla on yksi taimisto(jonka nimeä en tietystikään muista), joka myy purjotaimipotteja tosi kohtuu hintaan. Potissa on yli kymmenen taimea ja hinta on jotain parin euron luokkaa.

  Olet kyllä taitava tekemään sukkia ja tumppuja. Meikäläisen hahmottamattomuuden kyvyttömyydellä ei pysty kutomaan kuin nippa nappa raitaa.

  Kalan nahat on täälläkin hommaamatta. Jos pääset kalaan ja saat matikoita, muista mua!;'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion olla haukkana paikalla heti kun joku uskaltautuu tuonne jäälle kalaan ja vaadin kaikki nahat talteen :D katsotaan mitä saan kerättyä.

   Poista
 8. On kyllä niin hienoja nuo lapaset. Jäin ihan pohtimaan tuttujen koirat läpi jos olisi osuut rotu kohdalleen.

  VastaaPoista
 9. On kauniita sukkia ja lapasia (vanttuista puhutaan meilläpäin). Nuo kalannahkaparkkaukset kiinnostaa, toivottavasti kirjoittelet niistä joskus lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittelen varmasti lisää kalannahan parkkauksesta, kun pääsemme kurssilla tosi toimiin.

   Poista
 10. Hienoja käsitöitä. Jos osaisin, tekisin ilves-lapaset tai vanttuut, niin kuin minunkin kotiseudulleni niitä kutsutaan. Lapasia parempia käsineitä ei palveleville sormilleni ole.

  VastaaPoista
 11. Kalannahan käsittely kuulostaa mielenkiintoiselta. Mitä kaikkea siitä voi tehdä?

  VastaaPoista
 12. Upeita lapasia ja sukkia! Itse en ole vielä opetellut kirjoneulontaa, harrastan yksinkertaisia pitsejä tai perusraitoja.

  VastaaPoista