maanantai 4. marraskuuta 2019

Omavaraisempaa elämää 2019 osa 8

Kuukauden ensimmäinen maanantai ja Suuntana omavaraisuus-sarjan aika. Tänään me sarjaan osallistuvat bloggajat olemme kaivaneet esiin keväällä tehdyt listat tavoitteista omavaraisuuden saralla ja katsoneet, että kuinka tavoitteet ovat toteutuneet.

Kasvimaalla viimeiset yhdeksän kuukautta ovat näyttäneet tältä; kierros on tehty.


Kaikenlaista sitä itsekin listasi nyt päättyneen kasvukauden tavoitteeksi, joten katsotaanpa kuinka kävi.

1. Marjametsästä enemmän satoa

Ensimmäinen tavoite oli kerätä enemmän metsämarjoja. No mustikka vuosi oli vähintään yhtä huono kuin edellinen, mutta 10 lirtaa mustikkaa onnistuttiin keräämään. Villivadelmasato sen sijaan oli loistava ja viihdyinkin vadelmapuskissa niin, että 13 lirtaa kertyi pakastimeen. Hilloja emme keränneet ollenkaan, koska eivät kypsyneet lomamme aikana Inarissa. Puolukoita keräsin vajaan ämpärillisen syksyllä Inarissa.

Tavoite kerätä enemmän marjoja ei toteutunut, mutta tälläkin sadolla on kyllä omavaraisuus marjojen osalta turvattu. Varsinkin kun metsämarjasatoa täydentään puutarhasta saadut viinimarjat.

2. Kesäkalastus aktiivisemmaksi

Tämä tavoite ei toteutunut. Meillä ei vaan näköjään ole kesällä aikaa kalastaa. Toki kävimme muutaman kerran uistelemassa ja muikkuverkotkin olivat elokuussa muutamana yönä järvessä. Teimme jopa pienen kokeilun muikkusäilykettä. Oikein hyvää tuli, joten on sääli että emme ehtineet enempää kalastaa. Kuukauden Inarin loma syksyllä toki verotti potenttiaalista kalastusaikaa.

Nyt odotellaan järven jäätymistä, jotta päästään talviverkoille.

3. Oma pizzamauste

Tämän tavoitteen toteuttumiselle oli hyvät edellytykset, mutta lopputuloksena on purkillinen kuivattua mäkimeiramia. Kasvatin basilikaa siemenestä asti ja ne kasvoivat hyvin, mutta en käyttänyt niitä. En tuoreena, enkä kuivannut. En osaa sanoa, miksi näin tapahtui. Ei vaan ollut muka aikaa ja aina oli jotain tärkeämpää kuivurissa.

4. Kasvimaalle varmoja valintoja

Kasvimaalla oli porkkanaa, punajuurta, purjoa, puna- ja keltasipulia, tilliä, salaattia, kesäkurpitsaa sekä kehäkukkaa. Sato onnistui ihan hyvin, purjoa lukuunottamatta. Perunaa ei ollut ollenkaan, mutta ensi keväänä istutan kyllä taas vähän perunaakin. Tavoite siis täyttyi, mitään "turhaa" en viljellyt.

5. Avomaankurkun viljelyn lisääminen

Tavoitteena oli viljellä avomaankurkkua niin paljon, että sitä riittää myös säilöttäväksi ja tämä tavoite onnistui. Suolakurkkuviipaleita ja kurkkusalaattia on monta purkkia kellarissa talven varalle.

6. Kellarin kunnostus ja käytön lisääminen

No kellarille ei tullut sitten tehtyä yhtään mitään. Meidän maakellari on siis ihan toimiva ja käytössä oleva, mutta tavoitteena oli sitä vähän siistiä, maalata seiniä yms. Ehkä ensi kesänä sitten. Naapurista ostetut perunat ovat kellarissa ja hilloja myös.

7. Uusien sienien opettelu

Ei toteutunut. Vanhastaan tutuista sienistäkin jäi suurin osa keräämättä. Vain kanttarelleja ja suppilovahveroita keräsin, näistäkin vain suppiksia säilöttäväksi asti.

8. Kasvihuone

Pitkäaikainen haave jota en ihan tosissani ajatellut vielä tällä kasvukaudella toteuttaa, mutta niin vain kävi että keväällä kasvihuone pihaan nousi. Tomaattisato oli ensikertalaiselle hyvä, tosin siinä auttoi hurjasti naapurin ammattiviljelylijältä saadut taimet, jotka ensimmäiset kypsät tomaatit tuottivat jo juhannuksen aikoihin. Itse kasvatetut taimetkin loppukesästä antoivat ihan hyvin satoa. Muutamia kasvihuonekurkkuja saatiin syödä, mutta paprikat eivät kypsyneet ikinä.


9. Sadeveden talteenotto

Oli tarkoitus lisätä sadenveden talteenottoa, mutta yhdellä tynnyrillä mentiin tämäkin kesä. Jossain vaiheessa hetkeksi vesi loppui ja joutui taas raahaan järvestä kasvihuoneen kasteluvettä. Ensi kesänä viritän sen toisenkin tynnyrin. Talvikin pääsi yllättämään sadeveden kerääjän ja tynnyri ehti jäätyä. Onneksi jään sai hakattua vielä rikki ja tynnyrin tyhjennettyä.

Kaiken kaikkiaan kohtuullisesti onnistunut kasvukausi. Mikään osa-alue ei tuottanut suurta pettymystä ja hyviäkin satoja tuli niin kasvimaalta kuin metsästäkin. Satoa on säilöttynä pakastimessa, kellarissa ja kuivattuna purkeissa.

Omavaraisuuden osalta talvi jatkuu metsästyksen merkeissä, hirvijahti on vasta puolessa välissä saaliin osalta ja peurajahti ei ole kunnolla vielä alkanutkaan.. Kunhan järvi jäätyy, niin päästään taas säännöllisen kalastuksen pariin. Toisin sanoen kasvisten osalta satokausi on ohi, mutta lihan ja kalan osalta vasta kunnolla alkamassa.

Tämä oli Suuntana omavaraisuus- sarjan viimeinen osa, mutta ei hätää sarja jatkuu uudella kaudella ehkä jo tammikuussa ja silloin katseet käännetään jo seuraavaan kasvukauteen.

Kiitos kaikille sarjaa seuranneille lukijoille! Jos haluat lukea koko sarjan, niin tässä suorat linkit aiempiin kirjoituksiin.

Omavaraisempaa elämää osa 1
Omavaraisempaa elämää osa 2
Omavaraisempaa elämää osa 3
Omavaraisempaa elämää osa 4
Omavaraisempaa elämää osa 5
Omavaraisempaa elämää osa 6
Omavaraisempaa elämää osa 7
Omavaraisempaa elämää osa 8

Tässä vielä linkit sarjaan osallistuviin blogeihin. Käy lukemassa, miten muilla on tavoitteet toteutuneet.

Tsajut
https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-10/

Jovelan talopäiväkirja
omavarainen.fi/l/talvisaapuu

Harmaa torppa
https://www.harmaatorppa.fi/2019/11/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-10.html

Puutarha hetki
https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/11/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Sarin puutarhat
https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/11/mita-opimme-tasta-vuodesta-omavaraisuus.html

Palokankaan pientila
https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/11/satokausi-purkkiin.html

Torpan tyttö
http://torpantytto.com/2019/11/04/miten-onnistui-omavaraisuus-2019/

Sorakukka
http://www.sorakukka.fi/?p=880

Rakkautta ja maanantimia
https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/11/omavaraistelevaa-elamaa-osa-10.html

Caramellia
https://caramellia.fi/marraskuun-kuulumiset/

Kohti laadukkaampaa elämää
https://varmuusvara.blogspot.com/2019/11/suuntana-omavaraisuus-10.html

Korkeala
https://www.korkeala.fi/?p=2927

Riippumattomammaksi
https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/11/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html

Vehkosuo
https://vehkosuo.blogspot.com/2019/11/tyo-tekijaansa-kiittaa.html

Pienenpieni farmi
https://pienenpienifarmi.com/?p=901

Laura eli Javis
https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/11/04/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-10-loppu-slut

9 kommenttia:

 1. Ihan silmä lepää tuossa kuvassa, missä purkit täynnä kaikkea ihanaa kuivattua!

  Me kanssa ajateltiin, että tänä kesänä käydään kalassa. No käytiin kyllä, mutta ihan muutamia kertoja. Kun ei ole aikaa, niin ei ole!
  Katsotaan, miten pilkkikauden käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa kuvaa katselin ihastuksissani sekä kaiholla! Ja tuo puutarhan kuukausikuvaidea oli kanssa hieno!

   Poista
  2. Innokkaasti kuivailin kaikkea, mutta nyt on haasteena saada ne myös käytettyä. Meinaa helposti unohtua kaapin kätköihin.

   Poista
 2. Vau tuota sipulivatia! <3 Minulla on muuten myös omituinen ongelma basilikan kanssa. Tykkään basilikasta valtavasti mutta jotenkin onnistun aina tuhoamaan ne ennen kuin saan mitään talteen. Olisi mahtavaa tehdä omaa pestoa mutta siihen tarvitaan melkoiset määrät basilikaa. Mutta ehkä tässä joskus oppii mitä basilika hyvään elämään tarvitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pestoa olisikin ollut kiva tehdä, mutta siihen ei minunkaan basilikat riittäneet. Ehkä kokeilen ensi keväänä nokkospestoa.

   Poista
 3. Todella havainnollistava tuo yhdeksän kuukauden kuvat samasta kohdasta. Siitä näkee hyvin kauden elinkaaren.

  Samaistun tuohon, ettei kaikkeen vain ole aikaa. Keväällä on aina jotenkin ylivertainen olo ja luulee itsestään ja käytettävissä olevasta ajasta liikoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ennenkin todennut, että omavaraistelijan pitäisi pystyä olemaan pois töistä huhtikuusta-lokakuuhun, jotta aikaa olisi tarpeeksi :)

   Poista
 4. Taas tuon sienikorin nähdessäni tulee mieleen, että jään jostain suuresta paitsi kun en sienistä oikein välitä. Mustikoita tykkäisin kerätä, mutta mistäköhän saisi vinkkiä parhaista apajoista täällä pk-seudulla..? Eihän kukaan sellaisia halua paljastaa! Näyttää siltä, että teillä oli oikein onnistunut kausi. Hienoa!

  VastaaPoista
 5. Tuo on niin mahtava juttu, että satokautta saa jatkettua metsästyksen ja kalastuksen myötä myös talveen. Meilläkin oli taas pyhä suunnitelma käydä edes ongella useasti, mutta eihän siitä taaskaan mitään tullut. Kertaakaan ei muka ehditty käydä :P Olen niin kade sun vadelmasaaliista :D Täällä puutarhavadelmasato epäonnistui täysin. Se kieltämättä harmittaa, kun haaveena oli sievä rivi vadelmahillopurkkeja ruokakomerossa ja lopputuloksena oli pari marjaa poskessa. Sellaista se on! Yhtenä vuotena yhtä ja toisena toista, välillä ei joidenkin kohdalla mitään ;)

  VastaaPoista