Juhannus ohitettu ja kesä on kääntynyt syksyä kohti. Kuukausikin vaihtunut melkein huomaamatta ja taas on Suuntana omavaraisuus-sarjan aika. Nyt eletäänkin omavaraistelijan parasta aikaa ja tätä juhlaa jatkuu kolmisen kuukautta, kunnes viimeiset juurekset on kasvimaalta säilötty ja sienet metsästä kerätty.
Satoa on saatu jo kasvihuoneesta tomaattia ja kasvulavasta salaattia. Ensimmäiset tomaatit keräsin viikko sitten. Myös kurkkua päästään kohta syömään.
Avomaankurkku ja kesäkurpitsa kukkivat parasta aikaa.
Kasvimaalla porkkanat ja punajuuret on harvennettu. Tänä kesänä on ihan sopivasti tullut sadetta, joten kasvimaata ei ole tarvinut kastella. Helpottaa paljon, kun ainoastaan kasvihuone vaatii kastelua.
Kasvihuoneessa alkaakin olla aika rehevä tunnelma. Istutin ehkä omat pikkuruiset tomaatin taimet turhan tiuhaan, kun en oikein luottanut niiden kasvuun. No hyvin ovat kasvaneet ja kukkivat kovasti. Naapurilta saaduista taimista on siis satoakin jo päästy keräämään.
Villiyrttejä olen kerännyt koko kevään ja alkukesän ja edelleen kausi jatkuu. Valjastin vähällä käytöllä olleen saunakammarin villiyrttituotantotiloiksi. Kuivuri hurisee lähes tauotta ja kuivurin yläpuolella narulla roikkuu lisää yrttejä. Tällä hetkellä siankärsämöä ja yrttipenkistä mäkimeiramia. Isompi kuivuri on hankintalistalla, mutta ovat melko arvokkaita, joten en vielä ole raaskinut ostaa.
Tämän kuukauden yhteisenä aiheena oli resepti. Reseptin ajatus on, että raaka-aineet ovat ainakin osittain mahdollista tuottaa/kerätä omavaraisesti Suomen oloissa. Minä valitsin esiteltäväksi yhden meidän lempiresepteistä, reseptin jossa on peräti kolme raaka-ainetta.
Lihakeitto:
Harva suomalainen keittelee nykyään lihakeittoja ja vielä harvempi tekee sen kunnolla luullisesta lihasta. Poronhoitoalueella tämä ruoka tosin taitaa edelleen olla ihan arkipäivää ja toivoisi sen olevan sitä täällä etelämmässäkin. Kunnon lihakeittoon ei tarvitse mitään muuta kuin luullista lihaa tai paremminkin lihaisia luita, suolaa ja perunaa. Ei mitään muuta.
Luut voivat olla poroa, nautaa, hirveä, peuraa, villisikaa jne. Me keittelemme keiton yleensä peuran tai hirven luista, koska niitä isäntä saaliiksi syksyn mittaan yleensä saa. Lapin mökillä olessamme keitämme yleensä porokeiton, sieltä kaupasta saa keittoluita ostettua.
Luita keitetään vedessä useampi tunti, niin kauan että liha alkaa irtoamaan luista. Kun vesi alkaa ensimmäisen kerran kiehua, pinnalle kertyy verivaahtoa, joka kuoritaan pinnalta pois.
Kun lihat alkaa luista irrota, niin luut nostellaan liemestä ja rapsitaan lihat irti. Irrotetut lihat laitetaan takaisin liemeen ja lisätään suola sekä perunat (Suolan voi lisätä aiemmassakin vaiheessa). Sitten keittoa keitellään niin kauan että perunat ovat kypsiä.
Ja lihakeitto, kuten keitot yleensäkin, vain paranee uudelleen lämmittäessä, joten tätä syö helposti muutaman päivän putkeen. Keiton liemi on niin hyvää, että joskus syömme lähes pelkkää lientä, kun kaikki lihan palat ja perunat on jo syöty.
Eli raaka-aineet:
Lihaisia luita
Perunoita
Suolaa
Heinäkuu toivottavasti tuo tullessaan marjareissuja metsään. Kesälomakin häämöttää kuun loppupuolella ja silloin suunnataan Ivalon mökille jatkamaan rakentamista, mutta toivottavasti ehditään myös pienelle retkelle ja hillasuolle.
Kurkkaa myös, mitä sarjan muille bloggaajille kuuluu.
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/07/01/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-6-resepti
Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-6/
Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/07/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/07/hyotytarhan-kuulumiset-omavaraisuus.html
Sorakukka https://sorakukka.com/?p=416
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/07/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-6.html
Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/07/helletta-kuivaa-kylmaa-sadetta-ainakin.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/07/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-6.html
Elämää korvessa https://elamaakorvessa.blogspot.com/2019/07/suuntana-omavaraisuus-resepti.html
Pienen pieni Farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=743
Caramellia https://caramellia.fi/heinakuun-kuulumiset/
Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/07/01/raparperijaatee/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/07/omavaraistelevaa-elamaa-osa-6-ehdittiin.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/07/suuntana-omavaraisuus-osa-6.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2264
Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=2081
Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/07/aikainen-lintu-laiskamadon-nappaa.html
Wannabee farmari https://farmertobee.blogspot.com/2019/07/kohti-omavaraisempaa-elamaa-ja.html
Maatiaiskanasen elämää https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/07/varikasta-omavaraistelua-osa-3.html
Tuohitossuissa https://www.tuohitossuissa.fi/yhteispostausheinakuu/
Voin vaan kuvitella miten ihanalta teiän saunalla tuoksuu! Mun saunatupa on täynnä valjaita :D ihan kadehdituttaa tuo sadon määrä mikä teidän kasvimaasta on nousemassa!
VastaaPoistaKuivurissa oli eilen koivunlehtiä, ei tarvinu vihtaa saunassa, tuoksu riitti :)
PoistaIhanaa satoa olette jo saaneet ja paljon on herkkuja vielä luvassa! Meillä tomaatit eivät ole vielä kypsiä, mutta kurkkua ja chiliä on kasvihuoneesta jo saatu. Aurinkoista heinäkuuta!
VastaaPoistaTämä on ensimmäinen kesä kasvihuoneen omistajana ja onhan tämä mahtavaa kun saa satoa jo kesäkuun puolella.
PoistaMeillä taapero aloitti (liha)ruokailun aikanaan luineen keitetyillä lihoilla. Ja täytyy sanoa, että maku on aivan eri luokkaa, kuin luuttomissa lihoissa.
VastaaPoistaMihin käytät siankärsämöä?
Luun vieressä se maukkain liha yleensä on.
PoistaSiaankärsämöä käytän lähinnä yrttiteessä flunssa aikaan.
Anoppi tapasikin aina sanoa, että luonto alkaa kuolemaan juhannuksen jälkeen. Mutta kyllähän siinä taitaa jotain totuuden häivää olla!
VastaaPoistaSiis vau! Tomaatit jo kypsiä teillä! Meillä on vasta raakileita vähän, mutta luulen kyllä, että kun ne alkavat kypsyä, jossain vaiheessa kyllästytään niiden syömiseen!
Meillä tehdään paljon lihakaittoja milloin mistäkin eläimestä. Isäntä on hirvimies, joten sieltä tulee paljon luulista lihaa ja possut ja naudat tilaamme lähituottajilta isompina erinä luut mukana. Ihanaa evästä, tosin minä tykkään lisätä sinne sekään myös paljon kasviksia, sillä pidän siitä, miten ne osaltaan maustavat lientä.
VastaaPoistaAivan valloittava tuo teidän yrttikuivaamo. Sitä piti itsekin saada aikaiseksi, mutta joku aina varastaa vuorokaudestani muutaman tunnin, eikä aika riitä.
Voi juku, juuri sellaisia kasvimaakuvia mitä olisin itsekin toivonut saavani tänä kesänä täällä. Mutta kieltäydyn harmittelemasta asiaa, ehtiihän sitä myöhemminkin. Lihakeitto-ohje on mielenkiintoinen, minullahan on tarkoituksena hyödyntää nuoret kukot syksyllä. Niistähän saa tehtyä melkoiset määrät lihalientä mitä voi sitten myöhemmin käyttää muihin ruokiin. Ei mene sitten mitään hukkaan. Siankärsämöä en ole vielä kerännyt talteen, yritän nimittäin saada sitä leviämään mahdollisimman hyvin ennen kuin alan kerätä satoa. Tämä kesä menee varmaan vielä niin että kerään siemenet talteen ja levitän uusille alueille, ensi vuonna ehkä raaskii jo jotain kerätä talteenkin. Juuri eilen löysin tallilta vaaleanpunaista siankärsämöä, sitä täytynee ehkä laittaa ihan vaan koristekäyttöön kasvamaan, on todella söötti pinkin sävy :D
VastaaPoistaLuinen liha antaa kyllä parhaan maun, mutta itse tykkään kyllä lisätä vähän kasviksiakin makua antamaan. Teidän kasvut näyttää olevan hyvin käynnissä!
VastaaPoistaSatoisa vuosi tulossa teille, mahtavaa. Voisikin taas pitkästä aikaa syödä keittoa.
VastaaPoistaMinäkin olen lihalientä keitellyt. :) Nyt, harmi vain, hetkellisesti taas tuon unohtanut, mutta eiköhän tuo taas tavaksi tule lasten kasvaessa..:)
VastaaPoistaVau, teillä on jo satoa. Ihmeellistä, että jossain (eli teilläpäin) on sadetta riittänyt, kun täällä on tullut vaivaiseet 15 mm yhteensä koko kesänä. Aika harva osaa nykyään tehdä lihakeiton ihan oikeasta luullisesta lihasta, enemmän tahtoo mennä sinne jauhelihakeiton puolelle kaikilla! Satoisaa heinäkuuta!
VastaaPoistaOi, olispa meilläkin satanut enemmän. Itken verikyyneliä perennojen puolesta, mutta hyötykasveista olen pitänyt parempaa huolta. Teillä on kurkut kin jo noin pitkällä! Muutenkin näyttää hyvältä.
VastaaPoistaOi, teillä päästy jo herkuttelemaan tomaateilla - kadehdin! :) Täällä vielä odotellaan punerrusta - tosin raakileita on niin valtavasti, että jos kaikki kypsyvät yhtä aikaa, olen hukassa! :D
VastaaPoistaSiankärsämöä en olekaan koskaan kuivannut - kiitos vinkistä! Luinkin tuolta ylempää kommenteista, että käytät flunssa-aikaan yrttijuomassa. Laitan tämän omallekin listalle kokeiluun - ja pienemmän pojan pellolle keräämään kärsämöä. ;)
Herkullisen näköisiä tomaatteja teillä. Oi, lihakeittosi kadehdin. Meillä kukaan muu ei tykkää lihakeitosta, joten minäkin jään sitä ilman. Yhdelle henkilölle ei oikein kannata keitellä.
VastaaPoista