maanantai 4. helmikuuta 2019

Omavaraisempaa elämää 2019 osa 1

Omavaraisuutta blogeissaan käsittelevät bloggaajat aloittavat yhteispostaussarjan tänään. Viime vuonna jo sarjaa kirjoitettiin ja sitä mielenkiinnolla luin muiden blogeista. Niinpä nyt kun tilaisuus tuli liittyä kirjoittajien joukkoon, innolla tartun haasteeseen. Homman nimi on siis se, että me sarjassa mukana olevat bloggaajat kirjoittelemme omavaraisuuteen liittyvät postaukset aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Jokaisen oman postauksen lopusta löytyy linkit sarjan muiden bloggaajien kirjoituksiin. Käykäähän siis lukemassa myös niitä.

Sarja aloitetaan talven kuulumisilla ja tehdään vähän suunnitelmia kasvukaudelle ja miten omavaraisuutta kukin pyrkii kehittämään.

Talviaika on omavaraistelussa rauhallisempaa aikaa, lähinnä nautitaan edellisen kauden sadosta ja suunnitellaan tulevaa. Meille omavaraisuus perustuu myös paljon metsästäjä-keräilijä tyyliin, joten aivan hiljaiseloa ei talvellakaan eletä.

Kiireisin metsästyskausi alkaa olla ohi, mutta vielä esimerkiksi joulun aatonaatto vietettiin peuroja paloitellen. Nyt alkaa pakastimet olla peuran- ja hirvenlihaa täynnä, joten lihan suhteen omavaraisuus on turvattu vuodeksi eteenpäin.
Myös kalastus on meillä talvikaudella säännöllisempä kuin kesällä. Talviverkot saatiin jään alle joulukuun lopulla ja viiden kuuden päivän välein käydään verkot kokemassa. Tähän mennessä ei ole tyhjiä verkkoja tarvinut kokea, joten tuoretta kalaa on ruokapöydässä riittänyt. Verkkoja koetaan yhdessä muutaman muun kyläläisen kanssa, joten usein saalis jakautuu useammalle perheelle.

Eilen vietettiin kynttilänpäivää ja vanhan kansan mukaan kynttilänpäivänä ihmisten ruuasta sai olla käytettynä vasta kolmasosa ja eläin ruuasta puolet. Niinpä nyt on hyvä käydä vähän varastoja läpi ja miettiä mitä tarvitsee ensi kesänä kasvattaa enemmän. Tässä vaiheessa talvea voi todeta viime vuoden sadosta, että ainakin metsämarjat ja sienet riittävät seuraavan satokauden alkuun. Samoin riistalihaa on riittämiin ja kalastuskausi on tosiaan parhaillaan käynnissä. Kasvimaan sadosta on jäljellä vielä sipulia, etikkasäilöttyjä punajuuria, purjoa sekä maa-artisokkasosetta pakastimessa, mutta nämä kaikki loppuvat kyllä reilusti ennen uutta satoa. Viinimarjapensaat antoivat myös sellaisen sadon, että mehun suhteen ollaan omavaraisia koko vuosi ja sitä riittää myös vanhemmilleni. Kellarissa perunoita on koko talveksi, tosin ne eivät ole itse viljeltyjä vaan naapurin viljelemiä, mutta osa vaihtokaupalla saatuja.

Sitten niiden suunnitelmien pariin.Talvi on tosiaan hyvää aikaa tehdä suunnitelmia, kun odotellaan että lumet sulaa ja päästään taas tositoimiin. Realistisia suunnitelmia, mutta myös haaveita, jotka eivät välttämättä toteudu ainakaan ihan heti.

1. Marjametsästä enemmän satoa

Toivon, että ensi kesänä metsämarjojen sato onnistuisi paremmin ja ehtisin kerätä niitä viime kesää enemmän talteen. Viime kesä oli varsinkin puolukan osalta täällä päin umpisurkea. Nämä ovat sellaisia asioita joihin ei itse pysty vaikuttamaan, mutta aina voi toivoa suotuisia säitä. Siihen sitävastoin pystyn itse vaikuttamaan, kuin paljon aikaa marjojen etsimiseen ja keräämiseen käytän ja tätä aikaa aion lisätä. Toiveissa on myös tähdätä kesäloma Inarin mökille parhaaseen hilla-aikaan.


2. Kesäkalastus aktiivisemmaksi

Kesällä vai pitäisikö puhua sulan veden aikaan, meidän kalastus on aina talvea harvempaa. Toki keskikesä onkin huonoa kalastusaikaa, mutta kevät ja varsinkin syksy olisivat oikein hyvää. Kylmää ja karkua tosin. Tämän tavoitteen toteuttaminen ei vaadi muutakuin aikaa ja päätöksen että aika käytetään kalastukseen,varusteet ovat kyllä kunnossa. Jos muikun pyynti onnistuisi hyvin, niin haaveena olisi oppia säilömään muikkua purkkiin esim. tomaattikastikkeeseen.

3. Oma pizzamauste

Yrttien viljelyä olisi tarkoitus lisätä, tavoitteena saada tehtyä oma pizzamauste. Pizzamauste on meillä ehdottomasti eniten käytetty mausteseos heti suolan ja mustapippurin jälkeen, joten olisi hienoa olla pizzamausteen suhteen omavarainen. Basilikaa ja mäkimeiramia siis ainakin kasvatukseen, mutta mitä muuta yrttiä pizzamausteseoksessa voisi olla?

4. Kasvimaalle varmoja valintoja

Pihan kasvimaa ei ole suuren suuri, joten mielellään täytän kasvimaan sellaisilla kasveilla jotka varmasti tulevat syötyä ja tuottavat melko varmasti satoa. Tälläsiä ovat ehdottomasti porkkana, punajuuri, sipuli (kelta ja puna), purjo, salaatti, kesäkurpitsa ja maa-artisokka. Jotain uuttakin täytyy aina kokeilla ja nyt ajatuksissa on kokeilla parsakaalin viljelyä, myös valkosipulin kasvatus kiehtoisi.

5. Avomaankurkun viljelyn lisääminen

Viime kesänä avomaankurkkua viljelin vähän ja sato syötiin samantien. Kaupassa oli parhaan sesongin aikaan avomaankurkkua todella halvalla, joten säilöin näitä kaupasta ostettuja kurkkuja. Näitä suolakurkkuviipaleita ollaankin syöty pitkin talvea ja vielä on muutama purkki jäljellä. Hienoa olisi jos oma sato olisi niin suuri, että pääsisi sitä säilömään.

6. Kellarin kunnostus ja käytön lisääminen

Pihallamme on hyvä maakellari, mutta se on aivan liian vähällä käytöllä. Käytännössä siellä on vaan perunat. Kesän tavoite on siivota kellari, maalata seinät sekä rakentaa tarvittaessa lisää hyllyjä. Ja ottaa kellari syksyllä monipuolisempaan käyttöön!

7. Uusien sienien opettelu

En ole kovin hyvä sienituntija vaan kerääminen on rajoittunut lähinnä kanttarelleihin, torvisieniin ja suppilovahveroihin. Ensi syksyn tavoitteeksi otan sen, että opettelen tunnistamaan uusia ruokasieniä ja opetelen niitä myös käyttämään ruuanlaitossa. Ja tietysti toivon että sienivuodesta tulisi edes puolet niin hyvä kuin viime syksynä.


8. Kasvihuone

Kasvihuone on ollut haaveissa jo monta vuotta, mutta en ole olleenkaan varma toteutuuko tänäkään keväänä. Vanhoja ikkunoita kyllä varastossa olisi materiaaliksi. Ehkäpä tämän projektin eteen alkaa tekemään enemmän töitä, nyt kun se on tähän listaan kirjattu. Tähän asti on menty tomaattien osalta seinää vasten viritelyillä ikkunoilla. Tällä konstilla tomaatit eivät vaan tahdo ehtiä kypsymään normaalina kesänä, viime kesä oli helteineen poikkeus.


9. Sadenveden talteenotto

Viime kesänä ei paljon sadevettä pysytynyt keräämään, kun ei kertakaikkiaan satanut. Koska sadevettä ei ollut, niin kasvimaan kastelu jäi vähiin ja se näkyi kyllä sadossa. Kaivovettä en halua tuhlata kasvimaalle ja järvestä kantaminen on raskasta. Hain kesällä vettä kyllä järvestä (300 metriä matkaa rantaan), mutta sinilevä epäillys lopetti sen keskikesällä. Yksi sadevesi tynnyri meillä on, mutta ainakin yksi on helppoa asentaa lisää.

Alla kasvimaan tämän hetkinen tilanne, vielä hetki pitää odottaa ennen kuin pääsee toukotöihin.

Emäntä

Tässä vielä linkit muiden sarjaan osallistuvien blogien postauksiin. Suosittelen lämpimästi lukemaan kaikki :)

Tsajut: https://tsajut.fi/kuulumisia-ja-suunnitelmia/

Harmaa torppa: https://www.harmaatorppa.fi/2019/02/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-1.html

Riippumattomammaksi: https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/01/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html

Urban farming: https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/02/omasta-maasta-omalle-perheelle.html

Korkeala: https://www.korkeala.fi/omavaisuus-sarjan-aloitus-vuodelle-2019/

Maalaiskaupungin piha: https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/02/talven-kuulumisia-ja-suunnitelmia.html

Pienenpieni farmi: https://pienenpienifarmi.com/?p=353

Palokankaan pientila: https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/02/talven-kuulumiset-ja-tulevan-kauden.html

Rakkautta ja maanantimia: https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/02/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-1.html

Iso-Orvokkiniitty: http://iso-orvokkiniitty.fi/blog/suunnitelmia-kesalle/

Torpan Tyttö: http://torpantytto.com/2019/01/31/omavaraistelua-vuonna-2019

Caramellia: https://caramellia.fi/suuret-lupaukset-kasvukaudelle-2019/

Varmuusvara: https://varmuusvara.blogspot.com/2019/02/talven-kuulumiset-tulevan-kauden.html

Sarin puutarhat: https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/02/suunnittelua-omavaraisuus-kotipihalla.html

Mrs Sinn: https://mrssinn.blogspot.com/2019/02/iloa-kasvukauteen-2019-joy-for-next.html

Villa Koira: https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/02/omavaraisuussuunnitelmia-vuodelle-2019.html

Jovelan talopäiväkirja: https://jovelassa.blogspot.com/2019/02/ajatuksia-omavaraisuudesta.html

Luomulaakso: https://luomulaakso.fi/kevaan-marjapensassuunnitelmat/

Laura eli Javis: https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/02/04/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-suunnitelmat

Airot ulapalla: https://airotulapalla.blogspot.com/2019/02/haaveita-ja-suunnitelmia-omavaraisempi.html

Villa Valtaus: https://villavaltaus.blogspot.com/2019/02/talven-kuulumiset-tulevan-kauden.html

Villakotiranta: http://www.villakotiranta.fi/?p=948




25 kommenttia:

  1. Voi, tämä oli äärettömän inspiroiva postaus, sain aika paljon vinkkiä. Sienet meilläkin riittää, vaikka vasta viime syksynä opittiin tuo suppis tuntemaan, hämmentävää miten niitä olikin niin paljon, vaikka kesä oli kuiva. Kuivasin suurimman osan ja nyt olen murustellut niitä vähän kaikkeen ruokaan :) Tuo seinänvierus tomaattikasvatus näyttää hyvältä, siitä voisi ehkä ottaa itsekin mallia. Seuraan innolla miten teillä etenee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista :) Minäkin kuivaan kaikki sienet, säilyvät pitkään, vievät vähän tilaa ja niitä on helppo käyttää. Suppissato oli viime syksynä tosiaan aivan mahtava, vaikka ajattelin ettei sellaisessa kuivuudessa mikään sieni kasva. Suppiksia kyllä aika hyvin tulee joka syksy ja kun sienipaikan kerran löytää voi siellä joka syksy käydä poimimassa.

      Poista
  2. Hei, sielläkin maakellarin kunnostusta luvassa! Maakellarit tuntuvat olevan kovassa huudossa tänä vuonna :D ihan huippu juttu, meilläkin pitäisi kunnostaa vanha maakellari, näistä muiden omavaraistelijoiden postauksista saa siihen varmasti paljon inspiraatiota.

    Teidän lihaomavaraisuutenne on niin ihailtavaa. Mielenkiintoista päästä seurailemaan projektienne etenemistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maakellari tuntuvat olevan nyt pop :) Mielenkiintoista seurata teidän muiden kellariprojekteja.
      Riistalla on melko helppo olla lihaomavarainen, jos on mahdollisuus peuroja tai hirviä metsästää. Minä ihailen teitä joilla on kotieläimiä ja kuinka paljon teette työtä niiden kanssa ja sitä kautta saatte lihaa ruokapöytään.

      Poista
  3. Maakellarit todellakin ovat tehneet uuden tulemisen. Mahtavaa. Vesikielellä katselin peuran paloja. Toivottavasti tänä vuonna olisi satoisammat sienimetsät täälläkin päin. Jään innolla odottamaan mitä kaikkea pääsenkään näkemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maakellarit on tosiaan nostettu nyt esiin monessa blogissa ja hyvä niin. Ehkä tästä tulee sellaista positiivista ryhmäpainetta edistää sitä omaa kellariprojektia, kun tietää että monilla on samanlaiset puuhat menossa.

      Poista
  4. Voi kun meilläkin riittäisi tuota kalastusintoa. Se oli miun listalla tälle vuodelle. Lähijärvistä löytyi kaikkea ihanaa, mutta mistä se aika ja inspiraatio löytyisi?.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talviverkkokalastuksesta tulee melko helposti rutiini, koska sen on pakko olla säännöllistä. Käymme verkot kokemassa käytännössä kerran viikossa ja aikaa menee kaksi tuntia + kalojen perkaus. Meillä on neljä verkkoa, mutta jos kalastaisimme vain itselle niin kaksi verkkoa olisi sopiva määrä ja silloin aikaa menisi ehkä reilu tunti + kalojen perkaus. Toivottavasti tekin saatte raivattua aikaa kalastukselle :)

      Poista
  5. Metsämarjat jäivät omasta listasta, mutta samat aikeet, niitä voisi poimia viime vuotta enemmän. Etenkin kun meillä kuluu yllättävän paljon puolukkaa.

    Todella kiva kirjoitus, jään innolla odottamaan jatkoa :)

    VastaaPoista
  6. Mihin kaikkeen käytät purjoa? Pohdin laittaisinko itse sitä kasvamaan lainkaan. Pitäisi kai olla suht helppo kasvatettava, mutta mietin tulisiko käytettyä. Keittoihin nyt ainakin mutta mihin muuhun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän purjoa wokkiruokiin, keittoihin, suolaisiin piirakoihin, röstiperunoihin, pastakastikkeisiin jne. Pilkon siis syksyllä purjot valmiisiin annospusseihin pakastimeen, silloin sitä on helppo jo nopea käyttää.

      Poista
  7. Voi ettien että kun pääsisi itsekkin kalastamaan! Se se vasta olisi omavaraistelua! Muutenkin luonnon tarjoaman ruoan talteen saaminen olisi huippu mahtava juttu, toivottavasti itsellänikin siihen joskus vielä aikaa liikenisi! Erittäin mielenkiintoinen blogi muuten, tänne palaan urkkimaan kyllä pian! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnontuotteiden hyödyntäminen säästää aikaa, koska se on pelkkää sadonkorjuuta, ei tarvitse käyttää aikaa kylvämiseen ja kasvattamiseen, luonto hoitaa sen :) mukava jos viihdyt blogin parissa pidempäänkin :)

      Poista
  8. Hyvä maakellari on kyllä huippujuttu, kunnostettiin omamme jo vuosia sitten ja kovalla käytöllä se on ollutkin. Sadeveden talteenottoa pitäisi kyllä miettiä vielä, tällä hetkellä sadevesi mennä hulahtaa salaojiin. Riistaa kun saisikin, siinäkin on varmasti oma hommansa metsästyskortteineen, -porukoineen ja -maineen. Ihana tuo teidän säännöllinen kalastus, sitä pitäisi itsekin lähteä tekemään!

    VastaaPoista
  9. Mahtava postaussarja <3 Kiitos siitä!
    Meillä ei metsästetä eikä kalasteta, mutta palstaviljelyn (ja villivihannesten keräyksen) kautta ollaan kasvukausi kasvisten suhteen tosi omavaraisia. Marjat ym. myös poimitaan talteen jne. Joten mielenkiintoista lukea mitä muut aiheesta kiinnostuneet tekee!

    Meidän top3 on kaikki marjat, kesäkurpitsaraaste pakkasesta (voi käyttää lähes ruokaan kuin ruokaan ja menee suht pieneen tilaan, myös kuivattu kesäkurpitsa hyväksi todettu mm. risottoruokiin, keittoihin) ja pakastetut villivihannekset, yrtit ja lehtikaali (koska tykkään niitten mausta vaan enemmän kuin kuivatuista ja myös menee jäätävä määrä yrttejä pieneen tilaan. Persilja loppuu aina ekaksi koska meillä syödään paljon valkosipulia :D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sarja on kyllä mahtava ja ihanaa olla siinä mukana :) muiden kirjoituksista saa niin paljon vinkkejä omaan tekemiseen.
      Kuivaatko kesäkurpitsaa raasteena vai missä muodossa?

      Poista
  10. Voi miten kauniita purjoja! Marjastus olisi täälläkin tärkeä ohjelmanumero mutta viime kesänä sain yhden pienen rasian kerätyksi mustikkaa. Vadelmaa ei ollut paljon ollenkaan vaikka sitä kasvaa täällä runsaasti. Viereiseltä suolta kertyi kokonaista kolme hillaa :D Se on kyllä todettava että kaupan hedelmien syöminen vähenee koko ajan kun on kotimainen vaihtoehto kirjaimellisesti käden ulottuvilla. Mutta kyllähän se oman aikansa vaatii, poimiminenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuosi oli marjastuksen suhteen tosi huono, aivan liian kuivaa. Ensi kesästä ei voi millään tulla yhtä huonoa, niin haluan uskoa :)

      Poista
  11. Hei tulin visiitille. Katselin ja selailin blogiasi ,hyvät on sinulla suunnitelmat omavaraisuuteen ja paljon jo toteutunut. Minäkin olen ajatellut lisätä laatikkoviljelyä. Maakellari on meillä myös kunnostettu, ehkä maa tarvitsee vielä valulattian jossain vaiheessa. Ja hyllyjä myös lisää. Sieniä kerään suunnilleen samoja kuin sinäkin, mutta tatteja keräämme myös. Tunnen kyllä vielä muitakin ,mutta ei tule vain kerättyä kun suolasienet anoppi kerää ja valmistaa. Minulla on puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta. Tervetuloa kurkkaamaan jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin. Missä on sinun lukijat painike?

    VastaaPoista
  12. Kyllä taas alkoi niin haluttaa saada se oma maakellari pihalle! Mutta voi, vielä pitää malttaa, kun muut remontit vievät ajan ja rakennusvarat.

    Upeita purjoja ja sipuleita! <3

    VastaaPoista
  13. Wow! Mitä purjoja. En saa koskaan purjoja noin komeiksi.

    VastaaPoista
  14. Mahtavia suunnitelmia! meillä tuo kalastus olisi listalla myös, pienimuotoisesti. Hyviä kalavesiä täällä on, mutta niitä ei ole tullut hyödynnetyksi, laiskuutta vainen.

    Ja sienet.. voi kun niitä saisi kerättyä. Lapsena tunsin sienet hyvin, nykyään en uskaltaisi kerätä, kun en tunnista niitä. Vielä surkeampi homma on se, ettei selkä kestä mitään keräämistä. Pitäisi löytää jonkin tiivis tattimätäs, josta saisi sienet talteen parilla pyllistyksellä :D

    VastaaPoista
  15. Miten noita talviverkkoja koetaan? Vedetäänkö kokonaan ylös vai miten? Ihania puuhia teillä todella. Harvalla on mahdollisuuksia tällaisiin kokemuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talviverkkojen kokeminen toivottavasti selviää videosta joka löytyy edellisestä postauksestani :) mutta käytännössä verkon toiseen päähän laitetaan naru kiinni ja toisesta avannosta nostetaan verkko ylös, samalla naru kelaantuu jään alle verkon tilalle. Kun koko verkko on katsottu, narulla vedetään verkko takaisin jään alle.

      Poista