maanantai 4. tammikuuta 2021

Omavaraisempaa elämää 2021 osa 1

Uusi vuosi ja uusi Suuntana omavaraisuus -kausi. Taitaa pyörähtää jo neljäs kausi tätä Tsajut- ja Korkeala-blogin vetämää sarjaa käyntiin. Sarjassa on mukana joukko tavalla tai toisella omavaraisuutta käsittelevää blogia. Muutama uusi blogi on taas tälle kaudelle tullut mukaan. Aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina jokainen julkaisee blogissaan klo 9 postauksen, johon sitten loppuun linkittää muut mukana olevat blogit. Näin teillä lukijoilla on helposti saatavilla samasta aiheesta monta mielenkiintoista kirjoitusta. Yleensä meillä on jokin yhteinen teema (yleisen omavaraisuuden lisäksi), jota jokainen käsittelee omasta näkökulmastaan. Tervetuloa mukaan!

Aloitetaan pienellä esittelyllä, koska mukaan on hypännyt toivottavasti uusia lukijoita. Täällä näppäimistön takana istuu reilu kolmekymppinen nainen ja talouteen kuuluu mies ja pohjanpystykorva. Asumme Päijät-Hämeessä pienessä maalaiskylässä. Muutimme tänne minun mummolaan, kohta satavuotiaaseen taloon, viisi vuotta sitten. Pihassa on pieni kasvimaa ja kasvihuone sekä marjapensaita. Sen suurempia viljelyksiä ei ole, mutta vieressä on järvi ja ympärillä metsää. 

Omavaraistelumme ideologia onkin siellä metsästäjä-keräilijä ajatuksessa enemmän kuin suurissa viljelyksissä. Suurinosa syömästämme lihasta on riistalihaa ja käytännössä kaikki syömämme kala itse kalastettua. Lisäksi keräämme marjoja ja sieniä sekä jonkin verran villiyrttejä metsästä. Viikko sitten kirjoittelin esimerkin riistan hyödyntämisestä otsikolla "Peura tarkasti talteen". Kalastuksen kannattavuutta laskeskelin viime vuonna, laskelman pääset lukemaan täältä.



Metsästä otamme myös lämmönlähteenä käytetyn puun. Lämmitämme talon pääasiassa puilla ja myös pesuvesi lämpiää puilla pihasaunassa. Vesi tulee omasta kaivosta pumpulla taloon sisälle ja kantamalla saunalle.


Vietämme vuodessa yhteensä 2-3 kuukautta Inarissa mökillä ja siellä myös kalastamme ja metsästämme sekä keräämme marjoja. Mökillä olemme polttopuiden ja veden lisäksi omavaraisia sähkön suhteen. Tuotamme aurinkoenergialla sähkön mökille. Tosin hellaan ja jääkaappin käytämme myös nestekaasua. Koska vietämme tällä tavalla aikaa kahdessa eri paikassa, joiden välimatka on 1000 kilometriä, sopii meille parhaiten tällainen metsästäjä-keräilijä omavaraistelu. Suuret viljelykset ja kasvihuoneet sitoisivat liikaa yhteen paikkaan. 


Suurin motivaatio omavaraisteluun on riippumattomuuden vähentäminen. Se, että ei olisi ihan kaikessa riippuvainen ympäröivästä yhteiskunnasta. Tuo tietyslaisen turvallisuuden tunteen, kun tietää että talo pysyy lämpimänä, juomavettä on saatavilla ja ruokaa säilöttynä ja taito hankkia lisää vaikka tulisi jokin kriisi. Kohta vuoden kestänyt koronakriisi antoi ehkä esimakua siitä, mitä voi tapahtua hetkessä. Kaikki voi mennä kiinni ja kotoa ei saisi lähteä mihinkään ja ruoka alkaisi loppua kaupoista. Näin ei nyt onneksi ole käynyt, mutta ei essimerkiksi kovin pitkää laajaa sähkökatkoa tarvita, kun koko Suomi on polvillaan.

Minulle on myös tärkeää tietää mitä syömäni ruoka on ja mistä se on peräisin. Pari viikkoa sitten oli Helsingin Sanomissa juttu siitä kuinka vanhaa kalaa kaupoissa myydään. Kun itse kalastaa ja valmistaa ruuaksi, niin tietää tasan tarkkaan kuinka tuoretta kala on. 

Minkälaisia tavoitteita vuodelle 2021?

  • Sadon aikaistaminen: En tehnyt syyskylvöjä, mutta otan silti tavoitteeksi aikaistaa satoa. Tavoitteena saada omasta maasta syötävää jo alkukesästä.
  • Nahan parkinnan opettelu: Kalannahkoja osaan jo parkita, mutta tavoitteena opetella nisäkkäiden nahkojen parkinta. Haaveena saada metsästettyjen eläinten turkit ja nahat hyötykäyttöön.
  • Perinnekäsitöiden opettelu jatkuu. 
  • Ensimmäinen riistalaukaus: Suoritin metsästyskortin viime kesänä, mutta en syksyllä vielä ase kädessä metsällä ollut. Tavoitteena opetella aseenkäsittelyä ja ampumista, jotta itsekin uskaltaisi ensimmäisen riistalaukauksen ampua.

Tänne Hämeeseenkin on vihdoin tullut talvi. Lunta on jo ihan mukavasti ja loppuviikolle ennuste lupailee vähän kovempia pakkasia. Toiveissa on siis, että tänä talvena järvi jäätyisi ja saisimme talviverkot pyyntiin.


Tervetuloa meidän metsäläisten matkaan kohti omavaraisempaa elämää!

Lopuksi vielä linkit sarjan muihin blogeihin. Linkit on jaettu kasvuvyöhykkeittäin, jotta teidän lukijoiden olisi helpompi hahmottaa, millaisissa olosuhteissa kukakin viljelee.

Kasvuvyöhyke 1

Laura eli Javis

https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/01/04/urbaania-omavaraisuutta-taas-alussa/

Jovela

https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2021/

Apilankukka

http://www.apilankukka.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Toivolan puutarha

https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/01/suuntanaomavaraisuus2021.html

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat

https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/01/meidan-omavaraistelua-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti

https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/01/omin-voimin.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut

https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Harmaa torppa

https://www.harmaatorppa.fi/2021/01/vuoden-2021-omavaraisuushaaveet.html

Rakkautta ja maanantimia

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-1.html

Villakotiranta

http://www.villakotiranta.fi/herailya-tulevaan-puutarhavuoteen-omavaraisuus-osa-1-2021/

Majalevon pientila

https://majalevo.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Luomulaakso

https://luomulaakso.fi/?p=20938

Mikä Itä

https://mikaita.fi/2021/01/04/haaveissa-kasvukaus-2021/

Mummon kirja

https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/01/omavaraisteluni-ideologia.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki

https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala

https://www.korkeala.fi/?p=3438

Puutarhapäiväkirja

https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/omavaraistelusuunnitelmaa-vuodelle-2021.html

Kasvuvyöhyke 5

Puutteela

https://puutteela.com/?p=609

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo

https://korpitalo.wordpress.com/2021/01/04/suunnitelma-2021/




8 kommenttia:

  1. Ihanaa vastapainoa viljelijä ja kasvattaja omavaraisiin tuo sinun blogisi. Niin erilainen näkökuma samaan asiaan ja monta vinkkiä on tullut otettua talteen. Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Luin saman jutun kuinka vanhaa kalaa on kaupan tiskillä ja se järkytti, luulisi että asia olisi nykyään paremmin. Itse kalastetusta tietää pyynti päivän lisäksi muutakin, kuten kalastuspaikan

    VastaaPoista
  3. Olipa mukava lukea omavaraisuudesta vähän eri näkökulmasta.
    Te olette nuoria, me ikäloppuja, mutta muutama asia yhdistää; Päijät-Hämäläisyys ja mökkeily pohjoisessa.

    VastaaPoista
  4. Hyvää alkanutta vuotta sinne, ihanaa kun olet taas mukana poppoossa! Tuo teidän talo, voi luoja miten viehättävä se on <3 Mulla on jokin erityinen pehmopaikka sydämessä tuollaisille huvikumpumaisille taloille, kuten teidän talo on. Itselläkin on yksi vuoden ajatuksista se, että satoa pitäisi saada aikaistettua ja venytettyäkin, ja vielä sekin, että sitä satoa saisi olla hieman aiempaa tasaisemmin. Usein käy niin, että sitä vaan saa nipsittyä hieman sieltä ja tuolta jotain ja sitten kaikki pamahtaa sadonkorjuuseen samaan aikaan. Nyt on sitten tiirailtu siemeniä silläkin silmällä, että tulisi miksattua paremmin varhaista ja myöhäisempää lajiketta samalle lajille.

    Hyviä satoja ja saaliita sinne alkaneelle vuodelle!

    VastaaPoista
  5. Ihanaa tutustua! Ihana talo ja mökki! Pitäisköhän mun lisätä kalastamisen opettelu omalle to do -listalle. :)

    VastaaPoista
  6. Pilkille kyllä jo mieli halajaa! Toisaalta harmi, kun tuli noin paljon lunta. Jäiden vahvistuminen hidastui. Toivottavasti pakkasia pitäisi, jotta saataisiin paremmat jääkelit, kuin viime talvena.

    VastaaPoista
  7. Se on kyllä totta, että omavaraisuus muodostuu sellaiseksi, mikä sopii omiin "asumiskuvioihin" :) Meillä täällä tiiviisti asutussa eteläisessä Suomessa, jossa järviä on vähän, harva kalastaa. Itse en edes muista, milloin olisin syönyt itse pyydystettyä kalaa ;)

    VastaaPoista
  8. Omavaraistelussa on mielestäni suuri rikkaus juuri sen monimuotoisuus, kukin tekee tavallaan. Kalasaaliita aina katselen kateellisena: pojan kanssa käydään kalassa, minä mato-ongella ja poika virvelillä. Liian laihoja ovat meidän saaliimme... toistaiseksi.

    VastaaPoista