maanantai 3. elokuuta 2020

Omavaraisempaa elämää 2020 osa 7

Pitkäksi venyi blogitauko tänäkin kesänä. Kaikki vapaa-aikana menee ulkona puuhaillessa ja sadonkorjuuvauhti vaan kiihtyy koko ajan. Mutta nyt kuitenkin vähän meidän omavaraisuus kuulumisia onhan taas Suuntana omavaraisuus-sarjan aika.

Kasvimaa aiheutti tänä vuonna pettymyksiä, kun monet siemenet eivät itäneet ollenkaan. Keväällä oli ensi kylmää ja sitten todella kuivaa. Porkkanan siemenistä iti noin puolet ja loput vasta viikkoja perässä. Yksi punajuuririvi jäi kokonaan tyhjäksi ja avomaankurkutkin kylvin kahteen kertaan, kun ensimmäinen yritys ei tuottanut mitään tulosta ja toisen yrityksen onnistuminen on vielä arvoitus. Kesäkurpitsa tuottaa kyllä satoa, mutta ongelmana on jatkuvat sateet ja kurpitsa alut meinaavat mädäntyä peltoon. Kaikesta huolimatta satoa on kuitenkin tulossa ja on sitä päästy jo syömäänkin. Sipuleille tämä kesä näyttää olevan oikein hyvä.Marjapensaista punaherukkat tuottavat hyvin satoa, mutta mustaherukoiden osalta sato jää todella pieneksi. Viime kesänä rastaat söivät kaikki punaherukat loman aikana, mutta tänä vuonna ehdin ensin.

Luonto on sen sijaan tarjonnut satoa yllin kyllin. Mustikkaa ja villivadelmaa on metsissä valtavasti. Tatteja ja kanttarelle löytyy myös hyvin. Jatkuvat sateet ovat vähän vaikeuttaneet marjasadon keräämistä, mutta kyllä pakastimessa alkaa olla jo ihan hyvä määrä metsämarjoja. Heinäkuun puolenvälin jälkeen alkoi myös muikkua tulla hyvin järvestä ja olemmekin säännöllisesti pitäneet muikkuverkkoja pyynnissä. Neljästä verkosta on tullut keskimäärin 2 kg muikkua yössä. Muikkuja onkin sitten syöty savustettuna, rantakalana ja kalakukkojakin leivoin.
Myös ravustuskausi on alkanut pari viikkoa sitten ja ensimmäiset rapujuhlat on pidetty. Pakastimme myös keitettyjä rapuja myöhemmin nautittavaksi. 

Satoa on säilötty tähän mennessä lähinnä marjoja pakastamalla. Suurin säilöntäurakka on vasta edessäpäin. Tällä viikolla ajattelin sipuleita säilöä hiukan tällä Maaseuden Tulevaisuudesta löytämälläni reseptillä https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/resepti/artikkeli-1.1137508

Muiden omavaraisuusbloggaajien kuulumisia pääset lukemaan alla olevista linkeistä.

Vyöhyke 1

Jovela

Vyöhyke 2

Oma tupa ja tontti

Vyöhyke 3

Tsajut

Rakkautta ja maanantimia

Vyöhyke 4

Korkeala

6 kommenttia:

 1. Sama huomio täällä kasvimaalta; juurekset iti tosi huonosti ja kesäkurpitsa tuotti lähinnä kukkia. Sipuli, valkosipuli ja purjo voivat hitusen paremmin. Lehtikaali oli suurin pettymys. Se ei itänyt kahdesta eri kylvöstä huolimatta, vaikka aiemmin on ollut ns. varmanakki :D
  Tuosta kalakukkokuvasta tuli vesi kielelle!

  VastaaPoista
 2. Täällä sama, mustaherukkaa ei taida tulla paljoakaan (tosin varmasti ihan riittävästi kun pensaita kuitenkin puoli tusinaa!), sen sijaan punaherukat notkuvat marjoista. Varmaan nyt loppuviikosta alkaa urakointi niiden kanssa. Meilläkin ollut kesäkurpitsoissa toistaiseksi vain kukkia, mutta voihan se tilanne vielä muuttua jos nyt tulee lämpimämpää keliä.

  VastaaPoista
 3. Joo, osa iti, osa ei! Mutta onneksi jostain aina tulee satoa.

  Ai kun muikut olisivatkin hyviä!

  VastaaPoista
 4. Minäkin jouduin tekemään useampia kylvöjä. Sienestys- ja marjastuspuuhissa ollaan oltu täälläkin. Lähipäivinä pääsen varmaan keräämään myös herukat talteen. Kaunista ja satoisaa elokuuta!

  VastaaPoista
 5. Haha, kissa oli sitä mieltä, ettei tässä aleta jaarittelemaan. Piste riittää :D No, mutta jos nyt muutaman sanan sentään..

  Olenkin instassa katsellut, että teillä ei tänä kesänä ole jalat pitkään paikoillaan pysynyeet. Hommaa on ollut vaikka muille jakaa.

  Meillä oli ihan sama tilanne palsternakan kanssa, ensin oli 5 viikkoa saharaa, sitten perään silkkaa niagraa. Edes uusintakylvö ei onnistunut. Ja sama tilanne mustaherukoidenkin kanssa. Onneksi nyt riittävästi sentään, että voi hyytelöt keittää ja vähän likööriäkin laittaa. Silti satoa on tullut ja tulee sen verran, ettei tarvitse vapaa-aikaansa miettiä, että mitä tehtäisiin. Puutarhan ja hellan välissä riittää puuhaa.

  Jos teiltä jäi vielä sipulisatoa säilömättä, niin kokeilepa tehdä punaviinietikasta joku purkki joulupöytään. Siinä nuo mittasuhteet menee 800g sipulia, 1 dl punaviiniä, 1 dl vettä, 4 dl punaviinietikkaa ja 4 dl sokeria. Valmistus on muuten sama. Mausteeksi kanelitanko ja 5 kokonaista neilikkaa, jotka poistetaan ennen purkitusta. On muuten hyvää joulupöydässä!

  Hyvää loppukesää ja alkavaa syksyä sinne :)

  VastaaPoista
 6. Olen itsekin ihmetellyt punaisten viinimarjojen säilymistä pensaissa. Yleensä on pitänyt poimia kypsät marjat heti. Onkohan niin että metsässä on niin paljon makeampia mustikoita ja vasdelmia, että rastaat syövät niitä mieluummin.

  VastaaPoista