maanantai 1. toukokuuta 2023

Omavaraisempaa elämää 2023: Kuulumisia kasvihuoneelta

 Aika herätellä blogi eloon pitkän hiljaisuuden jälkeen. Mitään erityistä syytä pitkään hiljaisuuteen ei ollut, aika on vaan mennyt kaikkeen muuhun. Instagramin puolelle olen melko aktiivisesti meidän perheen touhuja päivitellyt tauonkin aikana ja kannattaakin ottaa meidän tili @metsalaisten.elamaa seurantaan.

Päivittelen nyt meidän kevään kuulumisia omavaraisuuden osalta osallistumalla Suuntana omavaraisuus- blogisarjan kuukausi postaukseen. Tässä vuosien ajan pyörineessä sarjassa on ollut tarkoituksena kerätä omavaraisuutta blogissaan käsittelevät yhteen ja kirjoittaa aina jokaisen kuun maanantaina yhteisestä aiheesta tai vähän aiheen vierestäkin. Tärkeimpänä, että tekstin lopusta löytyy linkit mukana oleviin muihin blogeihin ja näin ollen te lukijat saatte kattavan paketin mielenkiintoista luettavaa. Postauksia yhteenkokoavat ja meitä muita bloggaajia luotsaavat Tsajut- blogin Satu ja Korkeala- blogin Heikki.


Palasimme kaksi viikkoa sitten Inarin mökiltä ja nyt kevät työt kotona ovat lähteneet täyteen käyntiin. Esikasvatus on maltillista, vain tomaattia, kesäkurpitsaa ja avomaankurkkua. Olen monena vuonna kylvänyt kesäkurpitsan ja avomaankurkun siemenet suoraan ulos kasvupaikalle, mutta nyt päätin muutaman taimen myös esikasvattaa, jos niistä saisi satoa nopeammin.


Tomaatin taimia sain myös naapurin ammattiviljelijältä ja niissä on jo raakileita. En ole niitä uskaltanut istuttaa vielä kasvihuoneeseen vaan kannan ne aina yöksi sisälle pihasaunaan. Toivottavasti yöpakkaset olisivat nopeasti ohi ja saisin taimet kasvihuoneeseen pysyvästi.


Meillä on aika pieni kasvihuone ja kasvatan siellä lähinnä tomaattia. Hyödynnän sitä myös salaatin kasvatuksessa keväällä ja ensimmäinen salaattikylvö on tehty viikko sitten. Kylvän pienen pätkän salaattia säännöllisin väliajoin kevään ja kesän aikana niin, että kasvihuoneessa olisi aina salaattia tarjolla.


Puutarhan ja kasvimaan osalta tässä ollaan muuten vähän odottavalla kannalla. Odotetaan että kevät etenee vähän pidemmälle ennen kuin kasvimaalle kylvöt aloitetaan.

Kalastamaan tekisi mieli, mutta saimme veneen tervattua vasta viikonloppuna, joten on odoteltava sen kuivumista. Talviverkot pitivät meidät hyvin kalaruuissa kiinni talven ajan, mutta nyt on ollut taukoa tuoreen kalan syönnistä. Tosin viikonloppuna naapuri toi pari kuhaa meillekin, kun hän oli veneensä jo vesille saanut ja verkot pyyntiin. 

Yöpakkasia lupailee sääennuste tälle viikolle, joten jatkamme tomaatin taimien kantamista edestakaisin kasvihuoneen ja saunan välillä. 


Kurkkaa linkeistä muiden omavaraisuusbloggareiden kevään kuulumisia.

Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/onnellinen-omavaraistelija-suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2023

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2023/


Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/05/suuntanaomavaraisuus-toukokuu-2023.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/05/varakasvihuone.html

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/05/mita-muut-ajattelevat-touhuistani.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/05/suorakylvot-kasvimaalle-omavaraisuus.html


Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-5

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/05/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-5.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/onni-omavaraisuudessa-ja-suorakylvön-salat

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/05/01/toukokiireita-unelmieni-tiluksilla/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17190


Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suunatana-omavaraisuus-23-kylvo-ja-onnellisuus/

Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/suorakylvoja-ja-onnellisuutta-omavaraisuudesta-suuntana-omavaraisuus/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/05/01/toukokuu-23-suorakylvot-ja-onni/


6 kommenttia:

  1. Mahtavat tomaatin taimet. Kevät on ollut kyllä ihan omanlaisensa nyt. Saattaa kevät vielä yllättää ja ollaankin kohta hommissa jäljessä.

    VastaaPoista
  2. Pikkuapulaisestanne on jo kehittynyt innostunut puutarhuri. Kateeksi käy.

    VastaaPoista
  3. Kuhaa odottelen vielä, venettä ei ole saanut vesille. Hienot tomaatintaimet, satoa tulee hurjan aikaisin, kun nyt jo on raakileita.

    VastaaPoista
  4. Oho, tomaatti onkin teillä jo hyvässä vauhdissa ja saatte satoa etuajassa. Minä tahdon aina jäädä kylvöissä jälkeen ja sato jää siksi pienehköksi. Nyt täytyy yrittää saada ainakin salaatit kylvettyä. Viime vuonna jätin liian myöhäiseen eikä ne itäneet ollenkaan.

    VastaaPoista
  5. Minä olen usein ostanut pari tomaatintaimea puutarhoilta, jotta alkaisi saamaan aiemmin satoa. Kyllä se vaan on niin, että kauppapuutarhojen taimet ovat paaaaljon pidemmällä kuin omat ruippanat!

    VastaaPoista
  6. Ai että, karaisemisen kausi on ärsyttävää ja hauskaa :D Kannat kasveja eestaas ja mietit että tee työtä jolla on tarkoitus! Ihanaa kesää teille sinne :)

    VastaaPoista