torstai 5. syyskuuta 2019

Kuinka keliakiani löytyi?

Keliakialiiton kannustamana ja keliakiaviikon kunniaksi kirjoitettu.

Nyt hypätään hetkeksi sivuun blogin varsinaisesta aihepiiristä ja kerron hiukan sairaudesta nimeltä keliakia. Ja nimenomaan sairaudesta vaikka se hyvin usein sekoitetaan tai ainakin rinnastetaan allergiaan. Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa tulehduksen ohutsuolen limakalvoilla ja siitä seuraa suolinukan vaurio. Tämä taas aiheuttaa sen, että ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakian ainoa hoitokeino on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Tämän vuoden Keliakiaviikon teemana on Oivalla oireet, kesytä keliakia ja tarkoituksena on nostaa esille keliakian erilaisia oireita myös meidän keliaakikkojen itsemme kertomana. On nimittäin arvioitu, että jopa 70 000 suomalaista sairastaa tietämättään keliakiaa. Hoitamattoman keliakian tyypillisiä oireita on vatsavaivat, aftat, nivelkivut, osteoporoosi, kutiseva ja rakkulainen ihottuma, koholla olevat maksa-arvot, hampaiden kiillevaurioit, laihtuminen, anemia, masennusoireet, kuukautishäiriöt, hermosto-oireet, hedelmättömyys, viivästynyt murrosikä ja kasvuhäiriöt lapsella. Keliakia on myös perinnöllinen sairaus ja se voi puhjeta minkä ikäisenä tahansa.
Kuva: Keliakialiitto

Keliakia voi olla myös täysin oireeton kuten itselläni oli. Minä sairastuin keliakiaan reilut kymmenen vuotta sitten parikymppisenä nuorena. Minulla ei ollut tyypillisiä vatsavaivoja eikä muitakaan tuntuvia oireita. Syy miksi keliakiaa alettiin epäillä, oli alhainen hemoglobiiniarvo, tosin sekään ei ollut niin matala, että minulla virallisesti mitään anemiaa olisi ollut. Itseasiassa minulla oli ollut aina melko alhainen hemoglobiini aivan kuten äidillänikin, eikä siihen oltu aiemmin kiinnitetty mitään huomiota.

Onneksi meidän perheessä on aina käyty luovuttamassa verta ja muutaman luovutusyrityksen epäonnistuttua omalla kohdallani liian alhaisen hemoglobiinin vuoksi Veripalvelun hoitaja kehoitti selvittämään syytä. Niinpä varasin ajan terveyskeskukseen ja onnekseni kohdalleni sattui lääkäri, joka tajusi heti muiden verikokeiden yhteydessä mittauttaa myös keliakiavasta-aineet. Ja kohollahan ne olivat. Siihen aikaan virallinen diagnoosi vaati ohutsuolen tähystyksessä käynnin, jossa otetusta koepalasta suolinukkavaurio vielä todennettiin. Nykyisin tähystystä ei tarvita, jos verikokeessa vasta-aineet ovat selvästi koholla.

Diagnoosin jälkeen alkoi sitten opettelu gluteenittomaan elämään ja siihen sain apuja ravitsemusterapeutilta, jolle sain lähetteen diagnoosin varmistuttua. Koska keliakia on perinnöllinen sairaus, kävivät verikokeissa heti myös vanhempani ja veljeni, mutta heiltä keliakiaa ei löytynyt. Muutenkaan suvussani ei muita keliaakikkoja ole lukuunottamatta yhtä serkun tytärtä.

Kontrolli verikokeissa ja tähystyksessä kävin vuoden päästä diagnoosista ja silloin suolinukka oli toipunut hyvin ja muutenkin vasta-aineet olivat normaalilla tasolla. Kontrolli verikokeissa olen työterveyden kautta käynyt säännöllisesti parin vuoden välein.

Vaikka ennen keliakian löytymistä, minulla ei ollut mitään vatsaoireita, niin nyt tilanne on toinen altistuessani gluteenille. Jos syön murunkin gluteenipitoista ruokaa, seurauksena on oksentamista niin kauan kunnes vatsalaukku on tyhjä. Pahoinvointi alkaa tarkalleen kaksi tuntia ruokailun jälkeen ja kestää muutaman tunnin. Ilmeisesti koska elimistöni on niin kauan ollut ilman gluteenia, niin siitä saadut oireet ovat nyt rajut.

Onneksi tällaisia tilanteita ei tule kovin usein ja tietysti niitä ei saisi tulla ollenkaan. Mutta valitettavasti keliaakikkokin joutuu silloin tällöin syömään kodin ulkopuolella, jonkun muun valmistamaa ruokaa ja silloin riski vahingolle kasvaa. Itselläni kaikki altistustapaukset ovat sattuneet tilanteissa, joissa ruuan on valmistanut ammattikeittiö, ravintola tai pitopalvelu. Siksi syönkin mieluiten kotona itse valmistettua ruokaa ja mielellään vielä ihan itse kasvatettua. Silloin tietää varmasti mitä suuhunsa laittaa.

Jos sinulla on selittämättömiä vatsavaivoja tai vaikka vain alhainen hemoglobiini tai rautavarastot, niin pyydä lähete keliakiakokeisiin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa keliakia todetaan, sitä parempi.

Ja gluteeniton elämä maistuu oikein hyvältä! Keliakiaviikon kunniaksi leivoin pitkästä aikaa gluteenitonta pullaa :)


Lopuksi muutama linkki vinkki:

Keliakialiitosta löydät lisätietoa keliakiasta, tuotevinkkejä, reseptejä jne.
https://www.keliakialiitto.fi/kuluttajat/

Hyviä gluteenittomia leivontareseptejä löytyy Helkan keittiöstä
http://vesiperhonen.blogspot.com/

Minun luottoresepti "Ei jaksa lähteä kauppaan"-leipäset löytyy tästä postauksesta:
http://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2018/04/ei-jaksa-lahtea-kauppaan-leipaset.html
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti