perjantai 23. elokuuta 2019

Punajuuri-homejuustopaistos

Elokuun loppupuoli on kyllä omavaraistelijan kulta-aikaa. Kasvimaalta alkaa löytyä hyvän kokoisia juureksia, kasvihuoneessa tomaatit kypsyvät ja metsästyskausikin on jo alkanut. Riistaa ollaan päästy syömään jo useampana päivänä kyyhkyn ja sorsan muodossa.

Tänään ruokalistalla oli paistettua sorsan rintaa ja aloin miettimään sille sopivaa lisuketta. Jääkaapista löytyneen vajaan sinihomejuustopaketin ja punajuurien yhdistelmästä syntyi oikein herkullinen paistos. 

Punajuuri-homejuustopaistos:

6-8 kpl punajuuria
n. 100 g sinihomejuustoa
2 dl kermaa
timjamia muutama oksa
mustapippuria

Viipaloi punajuuret ohuiksi viipaleiksi. Lado uunivuuan pohjalle kerros punajuuriviipaleita. Murenna päälle homejuustoa ja ripottele mustapippuria ja timjamia. Toista kaksi tai kolme kerrosta. Kaada lopuksi kerma päälle. Paista 200 asteessa noin tunti.

Lautaselle vielä tomaattia ja kurkkua kasvihuoneesta, niin lähiruokalounas on valmis.

Emäntä

sunnuntai 11. elokuuta 2019

Kukkaloistoa kylänraitilla

Blogitauko on venynyt ennätyspitkäksi, jopa Suuntana omavaraisuus-sarjan elokuun osa jäi välistä lomakiireiden vuoksi. Tämäkin postaus piti kirjoittaa jo kuukausi sitten, mutta palataan nyt hetkeksi heinäkuun helteisiin.

Tänä vuonna on paljon käyty keskustelua tienvarsilla kasvavista lupiineista ja kurtturuusuista, kun ne luokiteltiin kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi. Sosiaalisessa mediassa jopa sellaisissa ryhmissä, joissa luonnonmukaisuutta edistetään ja kannatetaan, on löytynyt lupiinin puolustajia ja ymmärrystä lajien hävittämiselle ei ole löytynyt. Olen suurella ihmetyksellä seurannut kommetteja, joissa näitä vieraslajeja puolustellaa ja pidetään kauniimpa kuin meidän omia luonnonkukkia tien varsilla.

Kuukausi sitten kiersin meidän vakiolenkin kameran kanssa ja kuvasin kylänraittia kukkaloistossaan. Kyllä tämä monipuolinen kukkaloisto on minusta vieraslajeilta suojelemisen arvoinen.















Emäntä