keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Juokseva vesi


Taloomme saapui syksyllä sellainen ihme kuin juokseva vesi. Ja vielä lämmin sellainen. Asuimme siis tässä talossa reilut kaksi vuotta pelkän kantoveden varassa. Hyvin pärjättiin, mutta en kiistä sitä etteikö se olisi välillä ollut aika työlästä. Niinpä päädyimme vetämään vesijohdon taloon. Talossa on nyt yksi vesipiste pirtissä. Venytin tarkoituksella aiheesta kirjoittamista, koska halusin kerätä ensin kokemusta valitsemistamme ratkaisuista. Tämä ei ole maksettu mainos, vaan kaikki on ihan omalla rahalla maksettu.

Kaivoon asennettiin pumppu ja vesijohdoksi valitsimme Uponor Ecoflex Supra Plus-putken, jossa on lämpökaapelit sisällä ja putki on lämpöeristetty. Tätä vesiputkea ei siis tarvitse saada kaivettua kovin syvälle, jotta se pysyisi talvella sulana. Meillä on niin kivinen maaperä, että kaikki kaivaminen on suurta tuskaa. Tällä kertaa reitille ei ihme kyllä osunut yhtään räjäytyksen vaativaa kiveä. Tämä putki oli melko kallista (47 euroa/ metri), mutta jos matka kaivolta ei ole kymmeniä tai satoja metrejä, niin tämä on varmasti järkevä vaihtoehto, jos on vaarana että putket jäätyy talvella. Meillä matkaa tuli 18 metriä.


Putki tuotiin hirsiseinästä suoraan keittiöön allaskaappiin, joten edelleenkään talossa ei sisällä mene kuin puoli metriä vesijohtoa. Nyt yhden talven käytön jälkeen voin todeta, että hyvin toimii, putki ei jäätynyt kertaakaan ja jos vähänkään tuntui, että alkaa jäätymään niin käänsi vain putken lämmitystä suuremmalle. Putken lämmityksen säätöyksikkö on meillä allaskaapissa ja siitä voi säätää joko lämmitysaikaa tai asteita.

Isolle lämminvesivaraajalle meillä ei ollut tilaan eikä oikein tarvettakaan, joten päädyimme Oras Safira 1023F mökkihana-pakettiin. 5 litran säiliö/vedenlämmitin mahtui mainiosta allaskaappiin. Tästä on mahdollista saada 5 litraa minuutissa kuumaa vettä. Muutaman kuukauden käyttökokemuksen perusteella tämä riittää loistavasti meidän tarpeisiin. Harvoin keittiössä tarvitsee kerralla litratolkulla lämmintä vettä. Tiskatessa tosin täytyy tiskialtaan täytön jälkeen odottaa muutama minuutti, että saa lämmintä vettä huuhtelualtaaseen. Voin suositella tätä Oraksen mökkihanapakettia, jos haluaa juoksevan veden vain esimerkiksi keittiöön ja samassa rakennuksessa ei ole muuten tarvetta lämpimälle vedelle. Mökeillehän tämä on suunniteltu, mutta koska me asumme tällaisissa ”mökkiolosuhteissa” niin toimii meillä oikein hyvin.


Vain kantovesitaloudessa asunut voi ymmärtää tämän ihmetyksen, mitä juokseva vesi saa aikaan vielä näin monen kuukaudenkin jälkeen. Paistinpannun voi pestä heti, kädet saa pestyä helposti, tiskata voi koska vain eikä ensin lähteä lämmittämään saunalle vettä, eikä tarvitse talviaamuna kirota, että vesiämpärit on tyhjät, kun kahvia pitäisi alkaa keittämään ja ensimmäisenä on lähdettävä ulos pakkaseen kaivolle.

Edelleen pesuvesi meillä kannetaan perinteisesti kaivosta ja lämmitetään pihasaunalla, jossa on pesutilat. Vesivessaa ei edelleenkään ole eikä tule. On vain tämä yksi hana pirtissä, joka kuitenkin helpottaa melkoisen paljon arkea.

Emäntä

tiistai 12. maaliskuuta 2019

Maaliskuinen verkkopäivä

Meidän kalastustouhut tuntuvat teitä lukijoita kiinnostavan, joten kuvailin sunnuntaina taas pienen videon. Hyppää mukaan kokemaan talviverkkoja :)


Edelliseen Suuntana omavaraisuus-sarjan postaukseen tuli kysymyksiä myös siitä, kuinka usein syömme kalaa. Siihen on vaikea kertoa mitään keskiarvolukua, määrä vaihtelee niin paljon. Talvella ehdottomasti syömme eniten, koska kalastaminen on silloin säännöllistä. Tällä viikolla näyttää siltä, että syömme haukipihvejä kolmena päivänä. 

Emäntä

maanantai 4. maaliskuuta 2019

Omavaraisempaa elämää 2019 osa 2

Kuukausi hujahti vauhdilla ohi ja on taas omavaraisblogien yhteispostauksen aika. Helmikuussa on päästy nauttimaan kauniista aamuruskoista aamulenkeillä ja epätavallisenkin lämpimistä lähes keväisistä päivistä. Kuitenkin on pitänyt muistuttaa itseään, että on todella vasta helmikuu ja kevät ei oikeasti tule vielä pariin kuukauteen. Vaikka sormia syyhyttää jo puutarhahommiin, niin helmikuu on ollut vielä hyvin rauhallinen kuukausi omavaraisuushommien suhteen. Niinpä päätimme porukalla, että nyt on hyvä hetki vähän esitellä itseämme. Blogeihin on varmasti myös tämän sarjan myötä eksynyt uusia lukijoita, joten senkin suhteen on paikallaan vähän kertoa ketä täällä blogin takana oikein puuhailee.

Metsäläisten elämää viettää päijäthämäläisessä maalaiskylässä emäntä ja isäntä. Touhussa mukana myös pohjanpystykorva Pihka. Muita kotieläimiä ei meiltä löydy. Asumme vuonna 1926 rakennetussa hirsitalossa ilman kaikkia nykyajan mukavuuksia. Vakituisesti täällä emännän mummolassa, olemme asuneet kohta kolme vuotta, sitä ennen vietimme täällä paljon vapaa-aikaa.  Emännän vanhemmat asuvat lähistöllä ja ovat kaikessa puuhassa paljon mukana oli kyse sitten polttopuiden teosta tai kasvimaan kitkemisestä.

Pihassa meillä on kasvimaa ja marjapensaita, mutta muuten omavaraisuutemme perustuu ympäröivän luonnonantimien hyödyntämiseen. Metsiä täällä riittää ja kalaisa järvi on aivan vieressä. Metsästä kerätään villiyrtit, marjat ja sienet sekä isäntä metsästää. Kalastus on iso osa omavaraisuuttamme, lähinnä verkkokalastamme.

Vapaa-aikaa vietämme myös Inarissa, johon olemme pari vuotta rakentaneet mökkiä. Niinpä pääsemme hyödyntämään myös pohjoisen hillasoita ja villiyrtti apajia. Erämaavaellukset sekä kesällä että talvella kuuluvat harrastuksiimme. Metsässä siis viihdymme arkena ja vapaalla.

Sitten helmikuun kuulumisiin, onko mitään tapahtunut omavaraisuuden edistämiseksi? No täytyy myöntää, että eipä juuri ole.

Talvikalastus on toki jatkunut, verkoilla on käyty kerran viikossa. Tyhjin käsin ei ole jäältä kotiin tarvinut tulla vaan aina on jotain saalista verkoissa ollut. Enimmäkseen haukia, mutta on verkkoihin uinut myös muutama taimen, kuha ja made. Monipuolia kalaruokia on päästy syömään. Nyt kevättä kohti kalasaaliit yleensä pienevät, kala ei oikein liiku aktiivisesti, mutta eiköhän haukia verkkoihin eksy jatkossakin. Jäällä keli on vaihdellut 20 cm vesisohjosta tämän hetken mainioihin potkukelkkakeleihin.


Taimien esikasvatus on aloitettu paprikalla, basilikalla, purjolla, tomaatilla sekä mäkimeiramilla. Jotta saisi jotain tuoretta vihreää leivän päälle ja salaatteihin, laitoin myös herneitä versomaan. Ensimmäisen versot saa lähipäivinä napsaista käyttöön.

Kasvihuoneen rakentaminen on ollut mielessä paljonkin ja kävin jo vähän penkomassa ladossa ikkunavarastoja sekä pyörin pihamaalla miettien sopivaa paikka kasvihuoneelle. Kasvihuoneen rakentaminen piti kyllä olla tavoitelistan häntäpäässä, mutta katsotaan kiilaako sieltä kevään edetessä ylemmäs listalla.

Katseet on käännetty myös kohti seuravaa talvea vaikka tätä nykyistäkin on vielä jäljellä. Nyt on nimittäin oikea aika kaataa puita polttopuiksi ja kevään aikana tehdä ne klapeiksi, jotta ehtivät kesän aikana kuivaa. Meillä tosin on liiterissä puita niin paljon, että voisimme hyvin pitää parikin välivuotta polttopuiden teossa. Sattui kuitenkin niin, että naapurissa oli ammattilaiset kaatamassa puita, joten kaadatimme samalla meiltä muutaman ongelma puun. Puut olivat lähellä sähkölinjaa tai maantietä, eikä niitä auttanut amatöörin itse lähteä kaatamaan. Ammattilaiset hoitivat homman turvallisesti ja ajoivat vielä rangat pinoon valmiiksi. Siinä ne nyt odottavat klapeiksi tekoa.

Siinäpä ne helmikuun kuulumiset ja edistysaskeleet sitten olikin. Kevättä kohti mennään vauhdilla ja eiköhän kuukauden päästä ole jo paljon enemmän kerrottavaa :)

Emäntä

Tässä linkit sarjan muihin blogeihin :)


Urban Farming kaupunkiviljely: https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/03/omavaraisuus-ja-me-seka-lierot.html

Tsajut: https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-2/

Sarin puutarhat: https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/03/mina-sariw-omavaraisuus-kotipihalla.html‎

Maalaiskaupungin piha: https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/03/eteneminen-ja-esittely.html

Laura eli Javis: https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/03/04/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-2

Ku ite tekee: http://www.kuitetekee.com/2019/03/04/osittainen-omavaraistalous/

Riippumattomammaksi: https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/03/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html

Korkeala: https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-mutta-millainen-porukka-taalla-suunnistaa

Saman otavan alla: https://www.samanotavanalla.fi/?p=1799

Airot ulapalla: https://airotulapalla.blogspot.com/2019/03/suuntana-omavaraisuus-kuka-mita-ja-miksi.html

Villa Koira: https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/03/omavaraisesti-oma-itseni.html

Torpan Tyttö: http://torpantytto.com/2019/03/02/inventaario-pakastimessa

Caramellia: https://caramellia.fi/pysaytyskuvassakaikkihyvin/

Villa Kotiranta: http://www.villakotiranta.fi/?p=1114

Alussa oli Vehkosuo: https://vehkosuo.blogspot.com/2019/03/mita-kuuluu-kevaan-odotukseen.html

Luomulaakso: https://luomulaakso.fi/luomulaaksossa-elellaan-astetta-ekologisemmin-muttei-unohdeta-nykymukavuuksia/

Kohti laadukkaampaa elämää: https://varmuusvara.blogspot.com/2019/03/askeleita-kohti-omavaraisuutta-2.html

Rakkautta ja maanantimia: https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/03/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-2-keta.html

Iso-Orvokkiniitty: https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/punainen-mokki-ja-perunamaa/(avaa uuden välilehden)

Jovelan talopäiväkirja: https://jovelassa.blogspot.com/2019/03/vaaran-vankyran-talon-vaki.html

Mrs Sinn: https://mrssinn.blogspot.com/2019/03/arvot-ja-aika-values-and-time.html

Pienen pieni Farmi: https://pienenpienifarmi.com/?p=390