perjantai 31. elokuuta 2018

Ruokavarastojen tyhjennys ja sadonkorjuu syyskuu


Kesän helteissä ei ruuanlaitto paljon kiinnostanut ja vaikka kasvimaan satoa syötiin, niin ruokakulut nousivat. Kaupasta tuli ostettua enemmän valmista ja nopeasti valmistettavaa ruokaa. Nyt ilmojen viilennettyä on hyvä aika palata enemmän hyödyntämään omia ruokavarastoja.

Varastoja olisi myös syytä saada tyhjennettyä, jotta uusi sato mahtuu säilöön. Pakastimessa on jonkin verran edellisen metsästyskauden lihaa ja uusi kausi painaa päälle. Tosin uudesta saaliista ei ole ikinä takuuta, luonto antaa jos antaa. Kasvimaa antaa satoa ja sieniä näyttää nousevan mukavasti, kun vihdoin on saatu sadetta. Edellytykset hetkelliselle ruuan osalta omavaraistaloudessa elämiselle on nyt otolliset. Otankin nyt tavoitteeksi ruokavarastojen tyhjentämisen, samalla kun täytän niitä tuoreimmilla raaka-aineilla sadonkorjuu edetessä. Tavoite on myös samalla painaa ruokakuluja alemmas.

Teen viikkoraportit siitä, mitä olemme viikon aikana syöneet ja paljonko on täytynyt kauppaan kantaa rahaa. En aseta tiukkoja euromääräisiä tavoitteita, eikä tämä siis ole mikään ”leikin köyhää kuukauden ajan”- kokeilu. Ensisijainen tavoite on syödä mahdollisimman paljon itse kasvatettua, kerättyä, kalastettua ja metsästettyä ruokaa ja että kaupastakin ostetut olisivat mahdollisimman puhtaita raaka-aineita. Jos tämän myötä säästyy samalla rahaa, niin se on plussaa. Syyskuulle osuu myös viikon lomareissu, jolloin homma hankaloituu, mutta yritetään silloinkin hyödyntää luonnonantimia, suuntautuuhan loma Lappiin.



Elokuu loppuu ja syyskuu alkaa kesäkurpitsavuoalla, johon vinkkiä otin Soppa365:n reseptistä. Käytin kuiva-ainekaapissa pitkään olleen tomaattikastikepurkin ja jääkaapista parmesaanipussi rippeet ja fetajuuston. Pastapussikin oli pitkään ollut kaapissa avattuna, kesäkurpitsa on omalta kasvimaalta ja siitä puolet oli käytetty jo toiseen ruokaan tällä viikolla. Tästä tuli ehkä enemmänkin sellainen ”hyödynnä kaikki jämät”-ruoka, mutta ruokahävikin pienentäminen on myös yksi tavoitteista. Tätä vuokaa syödään pari päivää.



Kaivoin myös pakastimesta mansikoita (naapurin mansikkatilalta ostettu) ja vadelmia (itse kerättyjä villivadelmia) ja keittelin kiisselin iltapalalle. Kiisselistä riittää myös aamupuuron päälle.

Mitä teillä syödään syyskuussa? Onko lautasella sieniä tai oman kasvimaan antimia?




Emäntä




keskiviikko 29. elokuuta 2018

Katsaus kasvimaalle

Kuvakatsaus kasvimaalle, jossa kuivuudesta huolimatta, jotain sentään kasvaa. Salaatit innostuivat vallan hurjaan kasvuun, sitten kun sadetta vihdoin on enemmän tullut. Punajuuripenkkikin näyttää ihan hyvältä.

Maa-artisokka kasvaa ainakin vartta ja kukkii kauniisti. Mukuloitakin on yleensä tullut ihan hyvin, vaikka olen antanut varsien kukkia. Jostain joskus luin, että kukkiminen syö voimia ja mukulat jää pieneksi, mutta en tiedä onko sillä vaikutusta. Kukat on kuitenkin niin pirteän värisiä, muuten syksyyn kääntyvässä pihapiirissä, että antaa kukkia vaan.

Purjot voivat myös hyvin ja saavat vielä kuukauden kasvaa.


Porkkanarivit ovat vähän harvat, osa ei itänyt ollenkaan ja osa taimista kuoli kuivuuteen ja kuumuuteen harvennuksen jälkeen. Jotain kuitenkin tulee.

Avomaankurkku tekee vielä satoa ja muutama kesäkurpitsakin on vielä kasvamassa.



Sipulit on nostettu maasta ja kuivuvat ladon seinustalla. Sipulisato näyttää oikein hyvältä.


Emäntä

torstai 23. elokuuta 2018

Kuivattu sienirisotto

Kuivan kesän takia lähdin hyvin pessimistisin odotuksin sunnuntaina tarkistamaan vakio kanttarellipaikkoja. Ja ihme ja kumma sieniä löytyi muutama litra. Olin pari vuotta sitten lukenut Retkipaikkalta Minna Jakosuon vinkin kuivatusta risotosta retkiruokana. Idea jäi hautumaan ja sunnuntain sieniretken saaliista päätin vihdoin kokeilla risoton kuivaamista.

Risotto tehdään muuten ihan normaalisti, mutta ei käytetä rasvaa lainkaan, vain kasvislientä.

Tein kanttarellirisottoa suurin piirtein tällä ohjeella:

1,5 litraa pilkottuja kanttarelleja
3 sipulia (suoraan kasvimaalta)
1,5 litraa kasvislientä
4 dl risottoriisiä

Paistetaan ensin kanttarelleja pannulla, kunnes niistä on suurin osa nesteestä haihtunut. Lisätään sipulisilppu pannulle ja kuullotetaan hetki. Sitten risottoriisi ja kasvisliemestä osa, lientä lisätään aina sitä mukaan, kun on imeytynyt riisiin. Keitetään kunnes riisit ovat kypsiä.

Kypsä risotto levitetään kasvikuivurin ritilöille ja kuivataan kuivurilla n 6 tuntia. Kuivattu risotto pakataan vaikkapa minigrip pussiin. Tästä tuli kaksi kahden annoksen pussia.

Kun risottoa haluaa sitten syödä, niin lisätään pussiin kylmää vettä 2-3 tuntia aiemmin, jotta risotto turpoaa. Sitten se vain lämmitetään ja lämmittäessä voi halutessaan lisätä voita tai kermaa ja päälle parmesaania.



Aiomme kokeilla kuivattua risottoa eväänä jollain syksyn metsästysretkellä, mutta ajattelin että tällaisia risottopusseja olisi hyvä olla aina kotonakin niitä päiviä varten, kun ei jaksa tai ehdi tehdä ruokaa.
Emäntä

maanantai 13. elokuuta 2018

Rakennusloma

Kolmen viikon kesäloma takana, vaikka varsinainen lomailu jäi kyllä olemattomiin. Aloitimme viime kesänä mökin rakentamisen Inariin ja tätä rakennusprojektia lähdettiin nyt taas jatkamaan loman ajaksi. Työlistalla oli mökissä sisäkattojen teko, maalausta, terassin ja rappusten tekoa. Saunalla oli myös sisätöitä tekemättä.

Ensimmäinen viikko rakennettiin kahdestaan isännän kanssa sisäkattoa mökkiin. Myös kattolistojen kanssa päästiin tuskailemaan.


Toiselle viikolle saimme kirvesmiehen työmaalle ja sitten tehtiinkin pitkiä päiviä ja valmistakin alkoi tulla. Saunalla villoitettiin katto ja laitettiin paneelit. Mökin ja saunan terassit ja rappuset tehtiin tällä viikolla, samoin rappuset saunalta jokirantaan. Näistä rappusista tulikin melko pitkät ja jyrkät. Siinä saa muodikasta porrastreeniä saunavesiä kantaessa :)



Tämä viikon aikana kävi myös muurari muuraamassa takan. Kuvassa ensimmäiset tulet takassa, seuravana päivänä vielä saumattiin laatat ja rapattiin pinta toiseen kertaan.


Kolmas viikko oltiin taas kahdestaan työmaalla ja nyt pääsimme jo muuttamaan mökille ja ensimmäisen kerran saunaan.



Katto- ja lattialistojen laitto jatkui, samoin vuorilaudat laitettiin paikalleen. Tällaiset viimeistelytyöt on kyllä hitaita ja pitkän päivän jälkeen tuntui että mitään näkyvää ei saatu aikaiseksi. Toista se oli viime kesänä kun pystytettiin hirsikehikkoa.

Mutta niin vain päästiin loman lopulla kantamaan huonekaluja tupaan. Sohvan ostimme uutena, mutta muuten tori.fi-sivusto on ollut kovassa käytössä. 160 cm leveä kerrossänky löytyi torista, samoin kelohonkainen pirttikalusto. Kerrossängyn alasänky saatiin mökkinaapurilta ja annettiin vaihdossa meille ylimääräisiä rakennustarvikkeita.

Keittiökaapit mökistä vielä puuttuvat ja aurinkosähköjärjestelmä on ensi kesän työlistalla. Mutta eiköhän seuraavalla lomalla jo ehdi tekemään muutakin kuin rakentamaan.


Emäntä