maanantai 7. elokuuta 2023

Suuntana omavaraisuus 2023: Kotitarvekalastus

Omavaraisuusblogiyhteisön Suuntana omavaraisuus-sarjassa puhutaan tänään kotitarvekalastuksesta ja kotitarve-eläimistä. Kotitarvekalastus näyttelee melko isoa osaa meidän omavaraistelussa. Olen muutama vuosi sitten tehnyt laskelman kalastuksen taloudellisesta puolesta. Käy tästä lukemassa vanha teksti, jos kiinnostaa onko itse kalastamisessa taloudellisesti mitään järkeä.

Meillä aktiivisinta kalastusaikaa on talvi. Jos vain jääolosuhteet sallivat, pyydämme talviverkoilla joulukuusta maaliskuulle. Verkot käydään kokemassa pari kertaa viikossa. Saaliina on haukia, kuhaa, ahvenia, mateita ja joskus siikaa. Viime talvena pikkumetsäläinen oli mukana verkoilla lähes joka kerta ja hyvin viihtyi säässä kuin säässä. Räntää lähes vaakatasossa sataessa sadattelin mielessäni, että miksi me tällaiseen keliin lapsen kanssa lähdimme. Sitten vilkaisin lasta ja hän tepsutti huppu silmillä ja hymy huulilla jäällä. Ei lapsi osaa ajatella, että onpa kurja sää. Kunhan vaatteet ja muut varusteet on keliin sopivat.

Kesällä kalastus painottuu loppukesää ja muikun pyyntiin. Keväällä pidämme yleensä muutamia öitä harvoja verkkoja.

Heinäkuussa alkavat kylän kahvilan terassilla joka kesäiset puheet "Onkohan kukaan saanut jo muikkua?" ja "Onko muikku jo parveutunut?". Sitten alkaa tietoja tippua "Pekka sai kuulemma alkuviikosta 15 kpl", mutta "viime yönä Jounilla oli jo 40 muikkua verkoissa". Seuraavaksi keskustellaan, missä syvyydessä muikkuparvet ovat eli toisin sanoa, minkä mittaisilla naruilla pyydetään. Joku on pyytänyt 12 metrin naruilla ja viereisessä pöydässä vannotaan 10 metrin narujen nimeen. Heinäkuun loppu ja elokuu ovat parasta muikku aikaa ja samalla voi myös ravustaa. Syksyistä kutumuikku emme ole pyytäneet. Syksyllä aika kuluu metsästäessä.

Viimeinen kuva on eiliseltä aamulta, kun veneilimme muikkuverkkoja kokemaan. Saalis ei ollut suuri, mutta kyllä niistä yhden rantakalan keitteli. Meidän versiossa on kyllä sipulin ja muikkujen lisäksi perunaa. Tämä on pikkumetsäläisen lempiruokaa.
Tässä vielä linkit sarjan muihin blogeihin. 
Kasvuvyöhyke 1
Kasvuvyöhyke 2
Kasvuvyöhyke 3
Kasvuvyöhyke 4

3 kommenttia:

  1. Lähes kateellisena aina katselen teidän kalasaaliita!

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, teillä on myös pieni ihminen kalakaverina! Niin meilläkin!
    Meilläkin taidetaan kalastaa eniten talvella. Silloin ei ole mitään viljeltävää tai muuta keräiltävää, jää hyvin aikaa kalastukselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvella on tosiaan enemmän aikaa eikä verkkoja tarvitse olla joka päivä kokemassa. Ja helpompi lähteä kovemmallakin tuulella.

      Poista