keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Juokseva vesi


Taloomme saapui syksyllä sellainen ihme kuin juokseva vesi. Ja vielä lämmin sellainen. Asuimme siis tässä talossa reilut kaksi vuotta pelkän kantoveden varassa. Hyvin pärjättiin, mutta en kiistä sitä etteikö se olisi välillä ollut aika työlästä. Niinpä päädyimme vetämään vesijohdon taloon. Talossa on nyt yksi vesipiste pirtissä. Venytin tarkoituksella aiheesta kirjoittamista, koska halusin kerätä ensin kokemusta valitsemistamme ratkaisuista. Tämä ei ole maksettu mainos, vaan kaikki on ihan omalla rahalla maksettu.

Kaivoon asennettiin pumppu ja vesijohdoksi valitsimme Uponor Ecoflex Supra Plus-putken, jossa on lämpökaapelit sisällä ja putki on lämpöeristetty. Tätä vesiputkea ei siis tarvitse saada kaivettua kovin syvälle, jotta se pysyisi talvella sulana. Meillä on niin kivinen maaperä, että kaikki kaivaminen on suurta tuskaa. Tällä kertaa reitille ei ihme kyllä osunut yhtään räjäytyksen vaativaa kiveä. Tämä putki oli melko kallista (47 euroa/ metri), mutta jos matka kaivolta ei ole kymmeniä tai satoja metrejä, niin tämä on varmasti järkevä vaihtoehto, jos on vaarana että putket jäätyy talvella. Meillä matkaa tuli 18 metriä.


Putki tuotiin hirsiseinästä suoraan keittiöön allaskaappiin, joten edelleenkään talossa ei sisällä mene kuin puoli metriä vesijohtoa. Nyt yhden talven käytön jälkeen voin todeta, että hyvin toimii, putki ei jäätynyt kertaakaan ja jos vähänkään tuntui, että alkaa jäätymään niin käänsi vain putken lämmitystä suuremmalle. Putken lämmityksen säätöyksikkö on meillä allaskaapissa ja siitä voi säätää joko lämmitysaikaa tai asteita.

Isolle lämminvesivaraajalle meillä ei ollut tilaan eikä oikein tarvettakaan, joten päädyimme Oras Safira 1023F mökkihana-pakettiin. 5 litran säiliö/vedenlämmitin mahtui mainiosta allaskaappiin. Tästä on mahdollista saada 5 litraa minuutissa kuumaa vettä. Muutaman kuukauden käyttökokemuksen perusteella tämä riittää loistavasti meidän tarpeisiin. Harvoin keittiössä tarvitsee kerralla litratolkulla lämmintä vettä. Tiskatessa tosin täytyy tiskialtaan täytön jälkeen odottaa muutama minuutti, että saa lämmintä vettä huuhtelualtaaseen. Voin suositella tätä Oraksen mökkihanapakettia, jos haluaa juoksevan veden vain esimerkiksi keittiöön ja samassa rakennuksessa ei ole muuten tarvetta lämpimälle vedelle. Mökeillehän tämä on suunniteltu, mutta koska me asumme tällaisissa ”mökkiolosuhteissa” niin toimii meillä oikein hyvin.


Vain kantovesitaloudessa asunut voi ymmärtää tämän ihmetyksen, mitä juokseva vesi saa aikaan vielä näin monen kuukaudenkin jälkeen. Paistinpannun voi pestä heti, kädet saa pestyä helposti, tiskata voi koska vain eikä ensin lähteä lämmittämään saunalle vettä, eikä tarvitse talviaamuna kirota, että vesiämpärit on tyhjät, kun kahvia pitäisi alkaa keittämään ja ensimmäisenä on lähdettävä ulos pakkaseen kaivolle.

Edelleen pesuvesi meillä kannetaan perinteisesti kaivosta ja lämmitetään pihasaunalla, jossa on pesutilat. Vesivessaa ei edelleenkään ole eikä tule. On vain tämä yksi hana pirtissä, joka kuitenkin helpottaa melkoisen paljon arkea.

Emäntä

2 kommenttia:

  1. No jopas, on varmasi helpotus tuokin. Lapsuuden kodissani oli kantovesi, sisään ja ulos, äitihän siitä huolehti, eikä sitä osannut edes ajatella miten raskasta se saattoi olla, ennekuin vähän isompana, sitten siihen jo osallistui itsekin.

    VastaaPoista
  2. Moi,kuinka hoiditte viemäröinnin,olen itsekin laittamassa juoksevan veden.
    Onko harmaalle vedelle oltava suodatin. T Kimmo

    VastaaPoista